Nieuws
Aangespoelde zeeschildpad onderzocht op plastic in de maag
Afgelopen winter spoelden opvallend veel zeeschildpadden aan in Nederland. Sommige dieren werden nog levend aangetroffen en opgevangen, maar anderen overleefden het niet. Onderzoekers van Wageningen Marine Research onderzochten een van deze dieren op de aanwezigheid van ingeslikt plastic. Zij vonden geen plastic of voedsel in de maag.
In de Middellandse Zee worden zeeschildpadden gezien als indicatoren om de hoeveelheid plastic in zee te monitoren, een aanpak vergelijkbaar met het programma in Nederland waarbij plastic in de magen van noordse stormvogels wordt onderzocht.
Dood aangetroffen zeeschildpad onderzocht bij Naturalis
Een dikkopschildpad, die eind april 2024 dood aanspoelde op de Friese Waddenzeekust, nabij Peazens/ Moddergat werd overgebracht naar Naturalis. In samenwerking met collega’s van Naturalis en Diergaarde Blijdorp, waar de strandingen van zeeschildpadden worden bijgehouden, werd de schildpad ontleed en bleek de maag leeg te zijn. Het betrof een onvolwassen, vrouwelijke zeeschildpad van circa twintig centimeter lengte. Het dier wordt opgenomen in de collectie van Naturalis. De wetenschappers hopen in de toekomst samen te werken en de in Nederland aangespoelde zeeschildpadden regelmatig op plastics in hun maag te kunnen onderzoeken.
Eerder werd plastic aangetroffen in twee grotere lederschildpadden aan de Nederlandse kust. In 1968 spoelde een lederschildpad aan op Ameland met plastic in zijn maag. In 1981 werd op Terschelling een andere lederschildpad gevonden die een stuk plastic zak had ingeslikt.
Zeldzame bezoeker aan de Nederlandse kust
Zeeschildpadden leven in alle zeeën waar de watertemperatuur hoog genoeg is. In Nederland is het water te koud voor deze koudbloedige dieren, waardoor ze hier zeer zelden worden waargenomen. Het was daarom heel bijzonder dat er sinds afgelopen winter meerdere zeeschildpadden aan de Nederlandse kust zijn aangespoeld. Een verklaring voor deze gebeurtenis is nog niet gevonden.