Blog
Blog 8: Marker Wadden-ontgroening, door Hymke Meijer
Het is alweer even geleden dat we voor het laatst op Marker Wadden zijn geweest, dus we staan te popelen om er weer heen te gaan!
31/07/2024
Gezien de goede weersvoorspelling was besloten om de originele planning om te gooien en eerder met de veerboot naar Marker Wadden te gaan. Dan zouden we namelijk nog mooi een hele dag met de zegen kunnen vissen. Het werd al snel duidelijk dat we niet de enige met het idee waren om met het mooie weer naar Marker Wadden te gaan. De haven lag vol pleziervaartuigen en ook voor het eiland lagen boten voor anker.
Na aankomst hebben we de rubberboot uit de opslag gehaald, omdat de locaties die we wilden bevissen alleen of beter bereikbaar zijn met een boot. We zijn begonnen in de haven. Bij het binnenhalen van de zegen werd er al flink gesparteld, het voorteken van een grote vis! En inderdaad... We vingen een brasem van bijna 40 cm groot.
Hierna zijn we nog een aantal locaties op het hoofdeiland afgegaan. Wat opvallend was, was dat we bij het strand aan de kant van het openwater (zuidstrand) een vangst hadden van slechts 1 Kaukasische dwerggrondel. Zo’n kleine vangst hadden we nog niet eerder gehad! Op zich ook niet heel gek op die locatie; een zanderige plek met geen begroeiing of beschutting en daardoor aardig wat golfjes en wind, niet de ideale plek voor een vis dus.
Tussen de wilgen bij het aalscholverscherm hadden we weer een grote vangst. Dat is dan ook een fijne beschutte plek voor jonge vissen, zoals de jonge karpers, brasems en blankvoorns die we op deze plek vingen. Ook vingen we hier weer een bittervoorn, de soort die we dit jaar voor het eerst op Marker Wadden vingen.
Joey en Gijs zijn met de boot nog naar een ander eiland geweest voor wat zegentrekken. Daarna hebben we voor de tweede keer onze planning omgegooid en zijn we eerst gaan eten en daarna hebben we snel de fuiken uitgezet. Een goede keus, want nu bleef er nog tijd over om een snelle duik te nemen bij het havenstrand. Dat was echt even genieten na een dag in de volle zon in een waadpak te hebben gelopen. We waren meteen goed afgekoeld en helemaal relax.
01/08/2024
De volgende ochtend was het tijd om de fuiken te legen. De vangsten waren allemaal niet enorm, maar wel erg leuk om te zien. We vingen een aantal grote windes, brasems, alen en ook een karper van bijna 50 cm! Verder domineerden vooral jonge baars, pos en snoekbaars de vangsten. De vissen zijn al erg veranderd in formaat. Waar we een aantal weken terug nog snoekbaarsjes van 3 cm vingen, zijn dat er nu een boel van 5 cm tot wel 10 cm. Tussen deze lengte in, rond de 8 cm, komt de snoekbaars op het punt waarop het dieet verandert van ongewervelde diertjes naar een dieet van andere vissen (piscivoor).
Vanaf dit moment is deze snoekbaars ook in staat om erg snel te groeien ten opzichte van de iets kleinere jonge snoekbaars die nog niet over zijn gegaan tot het eten van andere visjes. Zo ontstaan er dus soms grote lengteverschillen binnen de eerstejaars snoekbaarzen. Dat was erg leuk om te zien in de fuikvangsten deze keer, ondanks dat de aantallen wel wat lager waren dan voorgaande keren. Het maakt ons erg nieuwsgiering naar de vangsten van volgende keer. Dat zal nog wel even duren, we gaan namelijk pas eind augustus weer richting Marker Wadden. Voor Gijs was dit alweer de een-na-laatste keer dat hij mee was naar Marker Wadden. Ondanks dat hij tot nu toe nog geen ‘Marker Wadden ontgroening’ had ondergaan, kreeg hij het op de valreep voor elkaar om nog een flinke hoeveelheid water in zijn waadpak te scheppen tijdens het legen van de fuiken. Nu staan Gijs, Cédulie, Rosa en ik eindelijk quitte…
In de tussentijd zullen we druk bezig zijn met het bekijken van de data die we afgelopen maanden verzameld hebben. Dat is ondertussen al een grote dataset geworden, genoeg te doen tot die tijd dus! In september zullen we onze laatste trip naar Marker Wadden maken.