Nieuws

Veerkracht van dieren is te voorspellen en te beïnvloeden

article_published_on_label
6 februari 2024

Door meer te voldoen aan de natuurlijke- en fysiologische behoeften van het dier kunnen we de weerbaarheid op een positieve manier beïnvloeden. Dat is een belangrijke conclusie van een onderzoek waarop Ingrid van Dixhoorn is gepromoveerd aan Wageningen University & Research. Ook blijkt het voorspelbaar te zijn hoe veerkrachtig dieren reageren op een verstoring.

Van Dixhoorn heeft de overgangsperiode van koeien van droogstand (de boer melkt een koe niet waardoor de uier tot rust kan komen) naar lactatie (het geven van melk, startend bij de geboorte van het kalf) onderzocht. In de eerste twee weken van deze periode zijn de koeien heel kwetsbaar. ‘Door goed het dag- en nachtritme te ondersteunen blijken koeien veel veerkrachtiger’, zegt Van Dixhoorn. ‘Ze moeten ook heel veel kunnen eten om deze periode goed door te komen’.

Extreem verrijkt

Bij varkens heeft Van Dixhoorn gekeken naar reactie op een longinfectie. De wetenschapper heeft een deel van de stal extreem verrijkt: allerlei materialen zijn toegevoegd die het mogelijk maken dat een varken meer zijn natuurlijke gedrag kan vertonen, zoals kauwen en wroeten. Van Dixhoorn: ‘De varkens die in de verrijkte stal leefden profiteerden zichtbaar van de verrijking en die dieren zijn aantoonbaar veerkrachtiger geworden, want ze waren sneller hersteld van de ziekte en hadden hier ook minder last van’.

Veel factoren spelen een rol in het ontstaan van ziekten en andere verstoringen. Ze zijn lang niet altijd te voorkomen en daarom is een goede veerkracht van dieren zo belangrijk, zodat ze zich snel kunnen herstellen. Het verrijken van de stal bij varkens en het ondersteunen van een goed dag- en nachtritme bij koeien zijn twee voorbeelden van factoren die boeren kunnen gebruiken om de veerkracht van dieren en daarmee hun vermogen om gezond te blijven positief te beïnvloeden.

Voorspellende factoren

Naast het beïnvloeden van veerkracht, toont Van Dixhoorn in haar proefschrift aan dat er mogelijke voorspellende factoren voor veerkracht zijn vast te stellen. ‘Nog voordat een dier een probleem heeft weet je dus al dat het gevoelig is’, zegt Van Dixhoorn. ‘Dat biedt mogelijkheden om op tijd in te grijpen, deze dieren te ondersteunen en gezondheids- en welzijnsproblemen te voorkomen’. Veerkracht bij dieren laat zich het best omschrijven als het vermogen om met ziekten en andere verstoringen om te gaan en de snelheid van herstel. Dit onderzoek is een goed voorbeeld van hoe Wageningen University & Research zich inzet voor dierenwelzijn en diergezondheid: dieren in de veehouderij ondersteunen in hun natuurlijke vermogen om op die manier bij te dragen aan hun gezondheid en een dierwaardige veehouderij.