Nieuws

Proefvelden op Agro-innovatiecentrum De Marke

article_published_on_label
25 maart 2025

Op Agro-innovatiecentrum De Marke zijn de voorbereidingen voor de proefvelden alweer in volle gang. Verschillende voedergewassen zullen verbouwd worden en we gaan weer net als voorgaande jaren een mooi demoveld aanleggen met veel verschillende gewassen. Het gaat om proeven met klimaatkeren, klei in zand, vezelhennep en regeneratieve landbouw.

Klimaatkeren

Per proefveld is een eigen visie en doelstelling bepaald die we willen bereiken door goed en netjes de percelen te bewerken en tijdig te onderhouden. De verschillende proeven bestaan uit ‘klimaatkeren’ voor zowel mais als gras. Klimaatkeren is een techniek waarbij de vruchtbare teeltlaag van de bodem wordt verdiept door organische stof dieper in de grond te mengen. Dit verhoogt niet alleen de koolstofopslag, maar verbetert ook het vermogen van de bodem om water vast te houden.

Klei in zand

En ‘klei in zand’, waarbij de opbrengst en kwaliteit van de mais wordt vergeleken tussen proefvelden met opgebrachte klei en proefvelden met alleen zand. In de projecten ‘klei in zand’ hebben we de afgelopen jaren al veel ervaring opgedaan. De eerste percelen hiervoor zijn al zes jaar geleden aangelegd. Deze percelen draaien in het vruchtwisselingssysteem van de Marke mee. Dit houdt in dat het drie jaar gras-klaver is en dan weer drie jaar mais. Hiervoor is gekozen, omdat op deze manier alle landbouwkundige aspecten gemeten kunnen worden als het grasland is of mais/bouwland. Dit jaar hebben we drie proefvelden waar we metingen gaan uitvoeren.

Vezelhennep

Vezelhennep hopen wij als De Marke ook dit jaar nog toe te kunnen voegen aan ons bouwplan. Vezelhennep is normaal gesproken geen standaard gewas dat in het bouwplan van zowel De Marke als andere veehouders wordt ingepast. De Marke heeft vezelhennep het afgelopen jaar verbouwd om te kijken wat bemesting kan toevoegen aan kwaliteit en opbrengst van de vezelhennep. Hierbij nemen we veel aspecten mee en kijken we ook wat de vezelhennep in de bodem toevoegt. Hoeveel uitspoeling er optreedt in verhouding tot de opbrengst, met als doel een mooi product te maken dat verwerkt kan worden in de biobased bouw.

Op de foto zijn de vier banen te zien met proefvelden. Dit was vorig jaar. Door de natte omstandigheden tijdens het zaaien zijn de tussenbanen en de rest van het perceel niet goed aan het groeien gekomen.

Op de foto zijn de vier banen te zien met proefvelden. Dit was vorig jaar. Door de natte omstandigheden tijdens het zaaien zijn de tussenbanen en de rest van het perceel niet goed aan het groeien gekomen.

Regeneratieve bodembewerking

Dit jaar gaan we voor het eerst een proef met mais doen, waar we ook regeneratieve bodembewerkingen gaan toepassen. Bijvoorbeeld geen kerende grondbewerking. Hier zullen we verder in het jaar meer aandacht aan gaan besteden.

Als team van De Marke hopen we dat we een betere weersomstandigheden krijgen en dat alle percelen normaal bewerkt kunnen worden, we houden jullie door het jaar heen op de hoogte.

Door Tom te Velthuis

proefvelden

Op de percelen K1, 4 en 5 zijn proefvelden met ‘klei in zand’ aangelegd.

Op perceel 22 ligt een proefveld ‘klimaatkeren’ in combinatie met ‘klei in zand’.

Op perceel 21 komt naar verwachting een bemestingsproef met vezelhennep te liggen.