Project
Marktprogramma verduurzaming dierlijke producten
In het Marktprogramma Verduurzaming Dierlijke Producten (VDP) werken partijen in dierlijke productieketens, ngo’s en het ministerie van LVVN samen om een verschuiving naar duurzamere productiemethoden op gang te brengen. In de aanpak speelt de markt een belangrijke rol, in het bijzonder via ketenconcepten voor vlees, zuivel en eieren.
Het marktprogramma stimuleert ketensamenwerking en ondersteunt ‘first movers’, die met hun initiatieven een breed gedragen beweging in de markt op gang willen brengen. De activiteiten zijn gericht op alle relevante afzetkanalen, dat wil zeggen retail, catering, horeca, speciaalzaken, A-merken, industriële verwerking en export. Het programma biedt ondersteuning met advies en kennisuitwisseling en mogelijkheden voor de inzet van (beleidsondersteunend) onderzoek voor de ontwikkeling of doorontwikkeling van ketenconcepten, uitgevoerd door Wageningen University & Research.
Publicaties van afgeronde projecten zijn hieronder te downloaden.
Publicaties
-
Inventarisatie activiteiten carbon footprint in de varkenssector
Wageningen: Wageningen Livestock Research (Rapport / Wageningen Livestock Research 1416) -
Vergelijking carbon footprint modellen Nederlands varkensvlees
-
Praktische tips. Beter Leven 2025 - dragende zeugen
-
LCA inventarisatie Kip & Ei
-
Praktische tips: Beter Leven 2025 vleesvarkens
-
Praktische tips: Beter Leven 2025 gespeende biggen