Project

Marktprogramma verduurzaming dierlijke producten

Met het Marktprogramma Verduurzaming Dierlijke Producten (VDP) willen ketenpartijen in alle afzetkanalen het aandeel verhogen van dierlijke producten die duurzamer zijn dan wettelijk is vereist, mét financiering vanuit de afzetmarkt. In 2022 werd gestart met het eerste deelproject, ondertussen (zomer 2024) wordt in meer dan 15 deelprojecten gewerkt. Voor varkens, runderen, leghennen, vleeskuikens en schapen zijn er trajecten op gebied van dierenwelzijn, circulaire voeding, en emissies.

Aanleiding om het marktprogramma te starten is de toenemende noodzaak voor het verduurzamen van het aanbod van dierlijke producten aan consumenten, in een breed scala aan afzetkanalen, waarvoor in de praktijk meer nodig is dan uitsluitend wet- en regelgeving. Het vermarkten van (de vaak duurdere) duurzame producten is mogelijk met een verdienmodel voor alle schakels in de keten, inclusief de veehouder, wanneer partijen in de keten van dierlijke producten in Nederland en Europa samenwerken en een sterke verbinding realiseren tussen vraag en aanbod.

Marktprogramma VDP richt zich op een aanpak per afzetkanaal, dat wil zeggen retail, catering, horeca, speciaalzaken, A-merken en export. De kern is ondersteuning aan bedrijven die duurzamere ketenconcepten ontwikkelen of door ontwikkelen, zowel voorlopers als volgers. Met deze aanpak richten de partijen zich enerzijds op het maximaal benutten van bestaand stimuleringsbeleid en anderzijds op het onderbouwen en inzetten van maatwerk in beleid voor het marktprogramma VDP om de versnelling en verbreding in de verschillende afzetmarkten te realiseren.

In het eerste deelproject werken retail, onderzoek en de Dierenbescherming samen. Het streefdoel van dit deelproject is om binnen één keten een stap vooruit te zetten in de verkoop van duurzaam varkensvlees voor wat betreft o.a. dierwelzijn. Het vlees komt van bedrijven waar de zeugen en haar biggen tijdens de kraamfase meer bewegingsvrijheid hebben en waar de varkens succesvol met een krulstaart gehouden worden. Bij demobedrijven wordt aangetoond dat behoud van dierenwelzijn gecombineerd kan worden met goede technische productie resultaten. De meerkosten voor de varkenshouder worden vergoed.

Andere deelprojecten richten zich meer op milieu kenmerken, zoals een Life Cycle Analysis van eieren, schapen of veevoedergrondstoffen, op de keuzes van consumenten, of op de aanpassing van bestaande keurmerken met een milieu component.

Publicaties