Nieuws

Lagere opbrengsten, nog lagere kosten

article_published_on_label
18 december 2023

In Waarder (Zuid-Holland) heeft Koeien & Kansen-deelnemer Coen Hagoort een bedrijf met 50 hectare veengrasland. Met 128 melkkoeien produceerde hij in 2022 ruim 1 miljoen kilogram melk. Dat leverde een bovengemiddeld economisch resultaat op.

In tabel 1 vergelijken we het bedrijf van Coen Hagoort met een spiegelgroep; het gemiddelde van een groep melkveebedrijven met een zo goed mogelijk overeenkomende omvang (totaal geproduceerde hoeveelheid melk), intensiteit (kg melk ha voederoppervlakte) en grondsoort als Hagoort.

Tabel 1. Kengetallen 2022 van Hagoort in vergelijking met de spiegelgroep. Bron: Bedrijveninformatienet van Wageningen  Economic Research.
Tabel 1. Kengetallen 2022 van Hagoort in vergelijking met de spiegelgroep. Bron: Bedrijveninformatienet van Wageningen Economic Research.

Lagere opbrengsten


De totale opbrengsten op het bedrijf van Hagoort zijn met 58,00 euro per 100 kg melk fors lager dan bij de spiegelgroep (-7,87 euro). De totale opbrengsten uit rundveehouderij zijn daarbij 4,78 euro lager door een lagere melkopbrengst (-1,54 euro) en een lagere omzet & aanwas (-3,24 euro). De lagere melkopbrengst is te verklaren door relatief lage gehalten in de melk. De lagere omzet en aanwas is logisch omdat Coen geen jongvee aanhoudt.
Hagoort verkoopt al 17 jaar alle kalveren en koopt voor de veevervanging koeien en vaarzen aan. Zijn omzet en aanwas was daarom in 2022 ongeveer nul. Ook de overige opbrengsten op het bedrijf zijn lager dan de spiegelgroep (-3,09 euro) en bestaan hoofdzakelijk uit de uitbetaling van betalingsrechten en ANLb-subsidie. Coen streeft naar een simpele bedrijfsvoering gericht op grasproductie en koeien melken. Dat is een verklaring voor de lage opbrengsten anders dan melk.

Coen Hagoort's streven naar effciënte gras- en melkproductie betaalt zich ruimschoots uit in 2022!

Nog lagere kosten


De totale variabele kosten zijn bij Hagoort ook lager dan de spiegelgroep (-6,98 euro). Opvallend is dat Coen bij alle variabele kostenposten lager scoort dan de spiegelgroep, zoals de veevoerkosten, veeverbetering & KI, diergezondheid, strooisel, aankoop meststoffen en mestafzetkosten. Het grootste verschil zit bij de veevoerkosten (-2,59 euro).
Focus op efficiëntie speelt hierbij een rol, maar ook het feit dat Coen geen jongvee heeft. Ook de vaste kosten zijn bij Hagoort met 14,68 euro per 100 kg melk fors lager dan de spiegelgroep (-8,60 euro). Ook hier blijkt Coen bij veel kostenposten beter te scoren, met de grootste verschillen bij de kosten voor grond en gebouwen (-5,10 euro).

Dus hoger inkomen


De lagere kosten compenseren ruimschoots de lagere opbrengsten op het bedrijf, waardoor in 2022 een fors inkomen uit bedrijf resteerde van bijna 25 euro per 100 kg melk. De spiegelgroep zit daar maar liefst 8,72 euro onder. Het jaar 2022 was overigens sowieso bijzonder goed voor de melkveehouderij vanwege de hoge melkprijzen.

Nieuwsbrief

Dit is een artikel uit de laatste nieuwsbrief, nummer 59 december 2023, die op 15 december in de brievenbus is gevallen bij de abonnees. Hierin vindt u nog meer nieuws uit het project Koeien & Kansen met onder andere artikelen over waterkwaliteit, erfafspoeling en nog veel meer andere resultaten uit dit project.

Wilt u ook deze nieuwsbrief ontvangen? Stuur dan een mailtje naar koeienenkansen.pv@wur.nl en meld u aan.