
Nieuws
Afsluitende bijeenkomst voor het Climate Smart Cattle Breeding project
In het kader van de afronding van het Climate Smart Cattle Breeding project, werd op woensdag 12 maart een symposium georganiseerd over fokken van melkvee met een verlaagde methaanuitstoot. Tijdens het evenement kwamen boeren die door middel van gegevensverzameling hadden bijgedragen aan het project samen met onderzoekers en projectpartners, voor een informatieve dag met nieuwe inzichten en waardevolle discussies.
Bezoekers en sprekers – boeren die hebben deelgenomen aan het project, onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) en projectpartners CRV, FrieslandCampina en het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur – werden welkom geheten door Roel Veerkamp. Chris van Naarden, vertegenwoordiger van het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, opende het programma. Hij benadrukte de urgentie van de overgang naar duurzame veehouderijsystemen. Via het programma "Integraal aanpakken" financiert de overheid onderzoek dat gericht is op het identificeren van praktische maatregelen die de uitstoot van methaan en ammoniak verminderen in een gezamenlijke aanpak met onderzoekers, boeren, de melkveehouderij en de overheid.
Vervolgens presenteerde Anouk van Breukelen, onderzoeker bij Animal Breeding and Genomics (WUR), de doelen en belangrijkste resultaten van het vier jaar durende project. Met gegevens van meer dan 14.000 koeien op 89 boerderijen konden de onderzoekers genetische parameters schatten die essentieel zijn voor het ontwikkelen van de fokwaardeschatting voor methaan. De boodschap van Anouk was duidelijk en hoopgevend: fokken op een lagere methaanuitstoot is niet alleen haalbaar, het is ook effectief en de uitstoot kan met ongeveer 1% per jaar worden verminderd, zonder dat dit ten koste gaat van de melkproductie, vruchtbaarheid of gezondheid van de dieren. Anouk sloot haar presentatie af met een overzicht van toekomstig onderzoek aan de WUR dat bijdraagt aan het verminderen van methaanuitstoot in de veehouderij.
Daarna presenteerde Niek Meijer van CRV hoe de resultaten succesvol worden toegepast in de praktijk; de eerste officiële methaanfokwaarden zijn op 2 april door CRV gepubliceerd. Jeroen Heck van FrieslandCampina liet vervolgens zien hoe gerichte fokkerij direct bijdraagt aan hun duurzaamheidsdoelstellingen en hoe boeren beloond kunnen worden voor hun inzet. Via het Foqus Planet programma kunnen boeren een hogere melkprijs ontvangen door hun CO2-voetafdruk te verlagen. De wereldbevolking op een milieuvriendelijke manier voeden is een grote uitdaging, maar koeien met een lage uitstoot kunnen de CO2-voetafdruk van melk aanzienlijk verminderen.
In de middag werden nog drie sprekers verwelkomd die resultaten presenteerden van samenwerkingsprojecten. Allereerst presenteerde Aniek Bouwman, onderzoeker bij Animal Breeding and Genomics (WUR), over het verband tussen het pensmicrobioom van een koe en haar methaanproductie. Haar onderzoek liet zien hoe specifieke microben in de pens in verband worden gebracht met een lagere methaanuitstoot. Dit geeft inzicht in hoe microbiologie, genetische selectie kan aanvullen bij het verminderen van de milieu-impact van de melkveehouderij. De laatste presentatie werd gegeven door Aniek Hilkens en Hilde van den Hoorn van Wageningen Social and Economic Research (WUR). Zij bespraken wat boeren kan stimuleren of belemmeren om de methaanfokwaarden toe te passen. De kennis die voortkomt uit hun werk zal helpen bij het vormgeven van toekomstig beleid en ondersteunende instrumenten die het gebruik van fokken voor lagere methaanemissies stimuleren en belonen.
De reacties van de aanwezigen waren positief en velen toonden zich enthousiast over het feit dat de gepresenteerde fokstrategieën een concreet en haalbaar pad bieden naar een duurzamere melkveehouderij.
Over het Climate Smart Cattle Breeding project
Het Climate Smart Cattle Breeding project richt zich op het selectief fokken van koeien als extra strategie om methaan te reduceren. De methaanuitstoot van melkkoeien levert een aanzienlijke bijdrage aan de CO2-voetafdruk van de veehouderij. Nu de Nederlandse landbouwsector voor de uitdaging staat om de methaanuitstoot verder te verminderen met 2,1 megaton in 2030 (en zelfs meer in 2050), hebben boeren dringend behoefte aan kosteneffectieve en efficiënte manieren om de methaanuitstoot te verminderen.