Virussen die door levensmiddelen worden overgedragen
Wageningen Food Safety Research (WFSR) is in Nederland het Nationaal Referentielaboratorium (NRL) voor virussen in voedsel.
WFSR is binnen dit domein het landelijke expertisecentrum en voert zowel analyses als wetenschappelijk onderzoek uit virologie.
Norovirus en hepatitis A-virus
Het NRL werkt samen met andere Europese NRL’s en het EURL (Europees Referentielaboratorium) in Zweden. Het belangrijkste doel van dit netwerk is het harmoniseren van de methoden voor de officiële controle van voedsel op virusbesmettingen. Norovirus, hepatitis A-virus en hepatitis E-virus zijn de belangrijkste virussen die via voedsel een risico vormen voor de volksgezondheid. Om norovirus en hepatitis A-virus-RNA in voedsel te detecteren en kwantificeren wordt de ISO 15216 gevolgd. De ISO standaard voor de detectie van hepatitis E-virus RNA in voedsel is nog in ontwikkeling. In het NRL-netwerk wordt ook continu gewerkt aan methoden die niet in ISO 15216 beschreven zijn.
Zo heeft WFSR samen met het EURL een interlaboratoriumstudie georganiseerd om real-time- qPCR en digitale PCR te vergelijken voor detectie en kwantificering van norovirus-RNA in oesters. Daarnaast neemt WFSR deel aan een werkgroep binnen het netwerk om tot een methode te komen voor de genotypering van norovirus met Next Generation Sequencing.