
Kwaliteit na de Oogst Behouden
De wereldbevolking groeit, steden nemen in omvang toe en door klimaatverandering verdwijnen op de ene plek productiegebieden waar elders nieuwe ontstaan. Voedselzekerheid garanderen vraagt om een slimme (her)inrichting van productieketens. Wageningen Food & Biobased Research ontwikkelt de kennis, inzichten en technologische toepassingen die dit mogelijk maken.
Lees meer
Slimme (her)inrichting van productieketens
Het wordt steeds moeilijker om iedereen op duurzame wijze te voorzien van voedsel. De behoefte aan voedsel is continu en consumenten eten graag het hele jaar door verse groenten en fruit. Maar het aanbod varieert, afhankelijk van locatie en seizoen. Bij de distributie zijn daardoor flinke verschillen te overbruggen in tijd en plaats. Zo gaan appels en peren na de oogst vaak maanden de koelcel in voordat ze doorgaan naar de consument. Daar komt bij dat veel producten op een andere plek worden gegeten dan waar ze worden geproduceerd. Denk bijvoorbeeld aan bananen of druiven. De kunst is de kwaliteit van groenten en fruit na de oogst zo goed mogelijk te behouden – liefst bij een lage CO2-uitstoot en tegen zo laag mogelijke kosten. Wageningen Food & Biobased Research biedt de kennis en inzichten die nodig zijn om bestaande productieketens efficiënt in te richten en nieuwe ketens te ontwikkelen, zoals kortere ketens of ketens naar plekken waar nu minder gezond voedsel beschikbaar is.
Kwaliteit meten en sturen
We hebben unieke kennis en expertise in huis rond het meten van kwaliteit na de oogst en weten als geen ander welke technologie je kunt inzetten om de kwaliteit van versproducten optimaal te behouden tijdens bewaren en transport. We adviseren technologiebedrijven en vervoerders bij vragen rond kwaliteitsgestuurde logistiek, en adviseren investeerders bij het nemen van strategische beslissingen over food systems design: het opzetten en inrichten van duurzame voedselketens en -systemen. Daarnaast helpen we bedrijven met het verzamelen, analyseren en interpreteren van data over kwaliteit en houdbaarheid.
Werken aan oplossingen
Binnen dit onderzoeksprogramma werken we onder andere aan onderstaande oplossingen:
-
Meten van Kwaliteit na de Oogst
Van rijpingssystemen tot camera’s en smaakprofilering: er zijn volop aanknopingspunten voor snelle, objectieve kwaliteitsmeting bij bederfelijke producten. Wageningen Food & Biobased Research biedt technologiebedrijven R&D-capaciteit en faciliteiten om de meerwaarde van en marktkansen voor nieuwe meettechnieken te vergroten. Zodat zij weloverwogen beslissingen kunnen nemen over de innovaties waarin ze tijd, geld en energie steken.
-
Kwaliteitsbeheersing tijdens Bewaring en Transport
Optimale condities tijdens bewaren en transport met een laag energieverbruik. Daar draait het om bij de ontwikkeling van de nieuwe generatie conditioneringsinstallaties en bewaarsystemen. Wageningen Food & Biobased Research geeft technologiebedrijven inzicht in de mogelijkheden die (innovatieve) technologieën bieden om bederfelijke producten te bewaren en transporteren. Zo kunnen deze bedrijven weloverwogen afwegingen maken in het innovatietraject.
-
Kwaliteitsgestuurde Logistiek
Eetrijp of liever lang houdbaar? Sturen op kwaliteit zorgt ervoor dat versproducten terecht komen bij de juiste doelgroep. Dat levert duurzame ketens, tevreden consumenten en aanzienlijke kostenbesparingen op. Wageningen Food & Biobased Research geeft technologie- en logistieke bedrijven de kennis, inzichten en middelen om te komen tot slimme logistieke oplossingen.
-
Datatechnologie en Kunstmatige Intelligentie in Agrifood
Van oogstmoment tot transporttemperatuur: de keten herbergt een schat aan informatie die gebruikt kan worden om opbrengsten te verhogen en product kwaliteit te optimaliseren. IT-bedrijven en machinebouwers kunnen samen met Wageningen University & Research datamanagement-tools, software en machines ontwikkelen en verbeteren die garanderen dat agrifood bedrijven de beste beslissingen nemen over afzetmarkt, bewaarduur en transportcondities.
-
Management van Naoogstkwaliteit voor Betere Inkomens
Management van kwaliteit na de oogst draagt bij aan een grotere voedselzekerheid, en aan betere leefomstandigheden voor boeren. Wageningen Food & Biobased Research ondersteunt overheden en financiële instellingen bij het ontwikkelen en mogelijk maken van nationaal beleid en het opzetten van ketens voor versproducten. Lokaal, regionaal en voor de exportmarkt. Zo draagt management van naoogstkwaliteit bij aan een eerlijke en duurzame wereld.