
Duurzaam en Gezonde Voeding
Hoe we voedingsmiddelen produceren en consumeren, en hoeveel voedsel verloren gaat of wordt verspild, bepalen in grote mate de gezondheid van mens en planeet.
Wageningen Food & Biobased Research ondersteunt de ontwikkeling van gezond voedsel dat duurzaam wordt geproduceerd – nu en in de toekomst. We zetten onze expertise en moderne faciliteiten in om samen met verschillende partners uit de voedingsmiddelenindustrie − van startups en multinationals tot landbouwbedrijven en voedselproducenten − de veiligheid, gezondheid, duurzaamheid en aantrekkelijkheid van voedingsmiddelen te verbeteren.
Lees meer
Werken aan oplossingen
Binnen dit onderzoeksprogramma werken we onder andere aan onderstaande oplossingen.
-
Micro-organismen in de Voedselproductie
De rol van micro-organismen in de voedselproductie is tweeledig: ze kunnen positieve effecten hebben maar ook schadelijk zijn. Ze worden gebruikt in fermentatieprocessen van voedingsmiddelen en ingrediënten. Tegelijkertijd vormen de groei van en verontreiniging met bederf veroorzakende en ziekteverwekkende micro-organismen een belangrijke oorzaak van voedselverlies en zelfs ziekten.
-
Slimme en Duurzame Voedselverwerking
De wereldbevolking groeit en daarmee neemt de vraag naar veilig, gezond en duurzaam geproduceerd voedsel toe. Bovendien wordt de roep luider om de hoeveelheid verpakkingsmateriaal en voedselverlies en -verspilling terug te brengen. Voedselproducenten wereldwijd staan onder enorme druk om over te stappen op slimme productieprocessen. Slimme digitale technologieën bieden tal van mogelijkheden om productieprocessen te optimaliseren, te verduurzamen en flexibeler te maken.
-
Innovatieve Formulering van Voedingsmiddelen
Het aanbod calorierijke voedingsmiddelen met een lage voedingswaarde is enorm. Dit maakt dat mensen veelvuldig kiezen voor voedingsmiddelen met een hoog vet-, suiker- en zoutgehalte. Dit leidt tot een ongezond voedingspatroon dat allerlei ziekten en gezondheidsproblemen kan veroorzaken. In onze huidige wereld vol onrust zorgt de behoefte aan duurzame en veilige ingrediënten tegelijkertijd voor enorme uitdagingen voor de voedselindustrie. De wetenschap achter voedselformulering is daarom van essentieel belang voor de transitie naar gezonde en duurzame voeding.