Project

Quick scan naar de locaties van kassen met grootste potentie in de wereld

Er is wereldwijd steeds meer vraag naar kassen omdat overheden lokale, veilige en duurzame voedselproductie stimuleren. Klimaatverandering en schaarste van water en andere belangrijke hulpbronnen versterken de trend naar kassen.

Het project wil een wereldkaart ontwikkelen van de hoogste geschiktheid voor kassen, uitgesplitst naar mid-tech en high-tech kassen, door het uitvoeren van een quick scan bestaande uit de synthese en toepassing van bestaande kennis en gegevens. Van de landen met het hoogste potentieel worden meer gedetailleerde kaarten getoond.

Deze whitepaper is geschreven in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en gefinancierd door de Europese Gemeenschap. Dutch Green Delta (DGD) en enkele van hun partners hebben bijgedragen met hun expertise en ervaringskennis.

Samenvatting

Het totale areaal van bedekte teelten is erg moeilijk aan te geven omdat er geen duidelijke definities en dus ook geen uniforme gegevens zijn. In deze studie wordt geschat dat er wereldwijd ongeveer 700.000 hectare beschermde tuinbouw is, waarvan ongeveer 53.000 hectare high-tech kassen. Dit komt overeen met andere literatuurbronnen. China geeft de grootste onzekerheid in gegevens.

Op basis van de analyse van gebiedsgeschiktheid is de VS het land met de hoogste relatieve score voor high-tech, gevolgd door Frankrijk, Duitsland, het VK en Oekraïne. Voor mid-tech zijn de VS en Frankrijk ook de landen met de hoogste relatieve score, gevolgd door India, Libië en Brazilië.

Gebaseerd op de hoogste marktkansen voor kassen die zijn onderzocht voor de productie en verkoop van tomaten, zijn de top 5 landen Duitsland, Nederland, Frankrijk, de VS en Spanje.

Op basis van de aanwezigheid van bestaande kassen is Mexico het land met het grootste oppervlak voor high-tech, gevolgd door Nederland, Turkije, België en Duitsland. Voor mid-tech oppervlaktes zijn de top 5 landen China, Turkije, Spanje, Republiek Korea en Egypte.

Op basis van de combinatie van de 3 bovenstaande analyses, is de top 10 van landen met de sterkste verwachte groei in hightech kassen: de VS, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Polen, Nederland, Italië, Japan, Turkije en China. Als we deze landen in 3 categorieën onderverdelen, komen we tot de volgende vaststelling:

  • Opkomende landen: de VS, Polen, Italië, Saoedi-Arabië en het VK.
  • Omschakelingslanden van mid-tech naar high-tech kassen: Spanje, Frankrijk, China, Japan, India en Zuid-Korea.
  • Landen die al gebieden met hightech kassen hebben: Duitsland, Nederland, Turkije, België en Mexico.

De quickscan-aanpak bestaat uit 3 onderdelen:

  1. Gebiedspotentie: Het in kaart brengen van de gebieden met het grootste potentieel voor kassen op basis van klimaat, bodem, infrastructuur, landgebruik. Hiervoor wordt de Global Detector GIS tool gebruikt. In 3 interactieve workshops met ongeveer 5 experts van betrokken partijen worden kennis en geografische gegevens uitgewisseld en worden de deelkaarten gevalideerd en aangepast (bijv. klimaat of infrastructuur) en wordt de uiteindelijke kaart gemaakt: een product dat door alle deelnemers is ontwikkeld.
  2. Marktpotentie: het in kaart brengen van de marktkansen voor kassen door de analyse van import, productie en consumptie van tomaat in samenhang met land-aspecten zoals easy of doing business, corruptie, kwaliteit infrastructuur
  3. Huidige potentie van kassen: het in kaart brengen van de huidige aanwezigheid van kassen in de landen door deskresearch en ophalen van informatie bij de Nederlandse landbouwraden.

De resultaten van deze 3 componenten worden gecombineerd om een top 5 te maken van landen voor high-tech kassen, kijkend naar de groei van het bestaande kassenareaal, de omschakeling van mid-tech naar high-tech kassen en nieuwe opkomende landen zonder kassenverleden.

We hebben u nodig!

We willen heel graag een vervolg geven aan dit onderzoek. Daar hebben we u als bedrijfsleven bij nodig. Bent u geïnteresseerd in een grondigere analyse met:

  • Aanvullende groeipercentages voor de belangrijkste landen;
  • Aanvullend nationaal beleid van de belangrijkste landen, niveau van beschikbare lokale kennis, niveau van investeringen;
  • Aanvullende controle op de beschikbaarheid van verbeterde datasets over vochtigheid;
  • Gevolgen van klimaatverandering;
  • Verbeterde interactieve interface over toegankelijkheid van gegevens;
  • Gedifferentieerde analyse voor kassenbouwers, technologie-installatiebedrijven en leveranciers van zaden en uitgangsmaterialen.

Of heeft u andere wensen of suggesties? Neem dan contact op met de projectleider!