Nieuws

Houtbouw pakt woning- én klimaatcrisis aan

article_published_on_label
2 september 2024

Houtbouw biedt een innovatieve oplossing voor zowel de woning- én klimaatcrisis, aldus onderzoekers Jop Woltjer en Angelina Horsting van Wageningen Economic Research in hun rapport "Wood it be possible: constructing timber houses in the Netherlands". "Willen we in Nederland onze ambitieuze doelstellingen voor duurzame huisvesting bereiken, dan moeten we onze bouwpraktijken en materiaalgebruik drastisch herzien," benadrukt Horsting. "Een doelgerichte strategie die kennisdeling, innovatie en samenwerking stimuleert, kan houtbouw naar voren schuiven als de sleutel in een groenere, duurzamere toekomst voor onze woningmarkt."

Momenteel heeft het gebruik van hout als bouwmateriaal voornamelijk een symbolische betekenis, vinden de onderzoekers. "Houten woningen worden nu vaak gezien als een luxe. Echter, als deze perceptie verschuift naar een standaardoplossing die toegankelijk is voor starters, kunnen duurzaamheid en woningbouw perfect samengaan," stelt Horsting.

Snelle bouw met een lage CO2-uitstoot

Te midden van de huidige acute woningnood merkt Horsting op dat circulariteit en duurzaamheid vaak over het hoofd worden gezien, maar dit is niet nodig. "Houtbouw kan een cruciale rol spelen in het realiseren van het volledige doelbereik van de Nationale Woon- en Bouwagenda. Met de relatief snelle bouwtijd en de lage CO2-uitstoot van hout, vergeleken met traditionele materialen als staal en beton, is het de ideale kandidaat om zowel woning als klimaatcrisis tegelijk aan te pakken."

Veranderen van materiaalafhankelijkheid

De overstap naar duurzamere bouwmethoden vereist echter wel enkele belangrijke aanpassingen. "De bouwsector heeft decennialang geleund op beton en staal, waardoor hout in de verdrukking is gekomen," legt Horsting uit. "Aannemers vinden het vaak moeilijk om de kosten van houtbouw in te schatten door de fluctuerende houtprijzen en het gebrek aan standaardisatie. Mede door deze onzekerheden weerhouden risico-averse investeerders zich ervan om te investeren in houtbouw."

Vooroordelen over houten constructies

De scepsis rondom houten constructies is door de jaren heen ontstaan vanuit een historisch perspectief waarbij de overstap van hout naar steen als een vooruitgang werd beschouwd. "Deze vooroordelen zijn hardnekkig gebleven. Daarnaast wordt houtbouw onterecht geassocieerd met overmatige bomenkap, waardoor het als niet-duurzaam en als een stap terug wordt gezien," concludeert Horsting.

Een spraakmakend voorbeeld van houtbouw: Plus Ultra III

Een uitstekend voorbeeld van de potentie van houtbouw in Nederland is Plus Ultra III op de Wageningen Campus. Dit innovatieve gebouw benadrukt de esthetische mogelijkheden van moderne houtconstructies. Er is bewust gekozen voor een volledig houten constructie omdat het gebouw dicht bij een Natura-2000 gebied ligt en om de milieu-impact minimaal te houden. Plus Ultra III is niet alleen een praktische oplossing voor ruimte- en technologiebehoeften op de campus, maar staat ook symbool voor de toekomst van bouwen in harmonie met onze natuurlijke omgeving. Dit project illustreert hoe houtbouw esthetisch, functioneel en ecologisch vooruitstrevend kan zijn, en biedt een inspirerend model voor toekomstige houtbouwprojecten.