Nieuws
WBVR test kalveren en blauwtongmonsters op aanwezigheid MKZ
In de Duitse deelstaat Brandenburg is bij drie waterbuffels infectie met mond-en-klauwzeer-virus (MKZ) vastgesteld. Minister Femke Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) heeft Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) opdracht gegeven de blauwtongmonsters die de afgelopen weken zijn ingestuurd, te testen op mogelijke aanwezigheid van het MKZ-virus. Ook mogelijk uit Brandenburg geïmporteerde kalveren worden getest.
Op een bedrijf in de Duitse deelstaat Brandenburg is begin januari bij drie van de veertien aanwezige waterbuffels infectie met mond-en-klauwzeer-virus aangetoond. Mond-en-klauwzeer (MKZ) is een ziekte die voorkomt bij evenhoevige dieren. De ziekte veroorzaakt onder andere koorts en algehele malaise en leidt tot blaren, onder andere op de kroonrand van de klauw, en in de mond; vaak zijn er blaren op de tong. MKZ is besmettelijk en de ziekte is meldings- en bestrijdingsplichtig. De Duitse autoriteiten hebben de ziektegevallen gemeld bij de Europese Unie en alle Europese lidstaten. Ook in Nederland zijn er maatregelen getroffen om een eventuele infectie snel te kunnen opsporen en mogelijke verspreiding te voorkomen.
Analyse door WBVR
Eén van de maatregelen die het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) heeft ingesteld, is het met terugwerkende kracht testen op aanwezigheid van MKZ van de monsters die de afgelopen weken zijn ingestuurd voor analyse op blauwtong. “Blauwtong en MKZ kunnen soms op elkaar lijken en komen beide bij herkauwers voor”, aldus MKZ-onderzoeker Aldo Dekker. De komende weken zullen de monsters die de afgelopen tijd zijn ingezonden voor analyse op blauwtong worden getest op aanwezigheid van het MKZ-virus. De verwachting is dat WBVR over twee weken de eerste resultaten kan rapporteren. “Waarbij we natuurlijk hopen dat er geen MKZ-virus wordt aangetroffen in de blauwtongmonsters.”
Import- en contactonderzoek
Daarnaast inventariseert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de invoer van dieren en dierlijke producten naar Nederland afkomstig uit de deelstaat Brandenburg. Tot nu toe zijn er ruim 3000 kalveren getraceerd die mogelijk uit de deelstaat Brandenburg komen. De NVWA gaat van deze dieren bloedmonsters nemen die bij WBVR zullen worden getest om zeker te zijn dat er geen verspreiding van MKZ naar Nederland heeft plaatsgevonden.
Inperken
Zowel de deelstaat Brandenburg als de Duitse federale overheid hebben een crisisteam gevormd en het Europese draaiboek MKZ in werking gesteld. Dat houdt onder andere in dat de besmette dieren zijn gedood en hygiënisch zijn afgevoerd. Daarnaast zijn ook de varkens op een varkensbedrijf binnen 1 km van het besmette bedrijf gedood. In een straal van 3 km zullen alle bedrijven worden bezocht en in een straal van 10 km geldt een vervoersverbod. Dit vervoersverbod geldt voor een periode van 72 uur in de hele deelstaat Brandenburg. “Deze maatregelen komen overeen met wat in Europees verband is afgesproken en nodig om de infectie zo snel mogelijk in te perken”, aldus Dekker.