Nieuws
Dr. Piet van Rijn ontvangt WBVR Van Bekkum Prijs
Tijdens het symposium “Bluetongue en andere exotische virussen”, georganiseerd door Wageningen Bioveterinary Research (WBVR, onderdeel van Wageningen University & Research) op 11 maart, ontving Dr. Piet van Rijn de prestigieuze Dr. J.G. van Bekkum Prijs. Van Rijn ontvangt deze prijs voor zijn 35-jarige wetenschappelijke carrière gewijd aan virologie, vaccinontwikkeling en de bestrijding van blauwtong en andere exotische virussen.
Dr. Piet van Rijn trad in 1990 in dienst bij Wageningen Bioveterinary Research (WBVR), waar hij een sleutelrol speelde op het gebied van moleculaire virologie, diagnostiek en bioveiligheid. Zijn baanbrekende onderzoek heeft bijgedragen aan het begrijpen en bestrijden van het blauwtongvirus, een belangrijke bedreiging voor de veestapel. Een van zijn vele successen was de identificatie van de klinische symptomen en de differentiële diagnose van de eerste uitbraak van het blauwtongvirus bij geiten in Nederland. Zijn werk gaf vorm aan wetenschappelijke inzichten en leverde praktische oplossingen om de veehouderij te beschermen tegen infectieziekten.
De Dr. J.G. van Bekkumprijs is een tweejaarlijkse prijs ter ere van Prof. Dr. J.G. van Bekkum, voormalig onderzoeksdirecteur van het Centraal Diergeneeskundig Instituut (CDI), een van de voorlopers van WBVR. Van Bekkum, die in dienst was van 1958 tot 1982, heeft belangrijke bijdragen geleverd aan veterinair onderzoek, met name op het gebied van mond- en klauwzeer. Om zijn impact te herdenken werd deze prijs in 1982 ingesteld als erkenning voor opmerkelijke wetenschappelijke bijdragen op het gebied van veterinair onderzoek. De prijs omvat een medaille ontworpen door de kunstenaar P. Killaars.
Erkenning
Dr. Piet van Rijn voegt zich bij een groep eerdere ontvangers van de Dr. J.G. van Bekkum Prijs, waaronder Dr. J.Th. van Oirschot (1987), die werd erkend voor zijn baanbrekende onderzoek naar serum antilichaam differentiatie bij varkens geïnfecteerd met de ziekte van Aujeszky virus. Dr. R.H. Meloen (1991) voor zijn innovatieve PEPSCAN-technologie, een baanbrekend hulpmiddel in immunologisch onderzoek. Andere belangrijke ontvangers zijn Drs. J.J.M. Meulenberg, R.J.M. Moormann, J.M.A. Pol, C. Terpstra en G. Wensvoort (1993), die allen belangrijke bijdragen hebben geleverd aan de veterinaire virologie. Recente ontvangers zijn H.E. Smith (2017) en D.J. Mevius (2019), die belangrijke vooruitgang hebben geboekt in de veterinaire microbiologie.
Dr. Piet van Rijns erkenning met de Van Bekkum Prijs is een bewijs van zijn toewijding en de blijvende impact van zijn onderzoek in de veterinaire virologie. Van Rijn's nalatenschap zal veterinaire onderzoekers nog lang blijven inspireren. Naast een oorkonde, ontvangt Dr. Piet van Rijn een medaille geïnspireerd op het oorspronkelijke beeld van de Van Bekkum prijs. Ook zal zijn naam worden bijgeschreven in de plaquette van het standbeeld behorende bij de Van Bekkum prijs bij WBVR in Lelystad.