Vis- en schelpdierziekten
Wilde en gekweekte soorten vis en schaal- en schelpdieren kunnen in aanraking komen met ziekteverwekkers, zoals virussen, bacteriën, schimmels en parasieten. Wanneer ziekte wordt vermoed, doet Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) onderzoek om zo snel mogelijk de diagnose te stellen.
Diagnostiek
Naast het veroorzaken van leed, kunnen visziekten leiden tot economische schade. Bovendien zijn bepaalde ziekten overdraagbaar naar de mens via direct contact of het eten van vis, schaal- en schelpdieren. Een snelle diagnose is daarom van belang voor de gezondheid van dier en mens. Wij beschikken over een breed aanbod van onderzoeksmogelijkheden en diagnostische testen voor vis-, schaal- en schelpdieren. Daarnaast is het mogelijk om risicofactoren te analyseren zodat er gewerkt kan worden aan effectieve preventie, controle, toezicht en optimale bestrijdingsstrategieën.
Meldingsplichtige vis-, schaal- en schelpdierziekten
Wageningen Bioveterinary Research is het Nationaal Referentie Laboratorium (NRL) voor meldingsplichtige dierziekten voor vis, schaal- en schelpdieren. Bij klinische symptomen die mogelijk duiden op een meldingsplichtige dierziekte of wanneer plotseling verhoogde sterfte optreedt van vis, schaal- of schelpdieren moet een melding worden gedaan bij het landelijk meldpunt dierziekten van de Nationale Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Op verwijzing van de NVWA worden monsters naar ons laboratorium gestuurd voor verder onderzoek.
Rol Wageningen Bioveterinary Research
Wij onderzoeken mondiale ziekten bij vis, schaal- en schelpdieren in de aquacultuur en voeren geaccrediteerd en snelle diagnose uit om de aquacultuur te ondersteunen en nieuwe uitbraken te voorkomen. Bovendien analyseren onze epidemiologen risicofactoren en de overdracht van ziekten zodat er gewerkt kan worden aan effectieve preventie, controle en toezicht en optimale bestrijdingsstrategieën tegen ziekten.
Meldingsplichtige ziekten waarvoor onderzoek wordt uitgevoerd, zijn:
- Virale Haemorrhagische Septicaemie (VHS)
- Infectieuze Haematopoietische Necrose (IHN)
- Epizootische Haematopoietische Necrose (EHN)
- Koi Herpesvirus (KHV) ziekte
- Infectieuze Zalmanaemie (ISA)
- Taura Syndrome Virus (TSV)
- Yellow Head Virus (YHD)
- White SpotSyndrome Virus (WSSV)
- Bonamia ostreae
- Bonamia exitiosa
- Marteilia refringens
- Perkinsus marinus
- Microcytos mackini
Vis in buitenwater
Om bij vissterfte in het buitenwater na te gaan wie benaderd moet worden, is een stroomschema opgezet in samenwerking met onder andere Dutch Wildlife Health Center (DWHC), Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland (RAVON) en Sportvisserij Nederland. Voor meldingsplichtige visziekten voor de EU en de WOAH zijn aanvullend daarop informatiekaarten beschikbaar.
Downloads de informatiekaarten:
- Virale Haemorrhagische Septicaemie (VHS)
- Infectieuze Haematopoietische Necrose (IHN)
- Epizoötische Haematopoietische Necrose (EHN)
- Koi herpesvirus (KHV) ziekte
- Infectieuze zalmanemie (ISA)
- Spring Viremia of Carp (SVC)
- Epizoötisch Ulceratief Syndroom(EUS)
- Salmonid Alphavirus (SAV) ziekte
Werkwijze diagnostiek
Vis, schaal- en schelpdieren worden levend of vers bij Wageningen Bioveterinary Research aangeleverd. Met een klinische inspectie worden de dieren uitwendig en inwendig gecontroleerd op aanwijzingen voor infectieuze aandoeningen en aanwezigheid van parasieten. Afhankelijk van het beeld en de aanvraag worden de dieren bemonsterd voor histologisch, bacteriologisch en/of virologisch onderzoek. Bij de uitvoering van de onderzoeken staat kwaliteitsborging centraal en een aantal specifieke testen worden uitgevoerd onder ISO 17025 accreditatie.
Histologisch onderzoek
Bacteriologisch onderzoek
Virologisch onderzoek
Rapportage
Na het afronden van alle relevante onderzoeken wordt een diagnose gesteld. Deze wordt in een schriftelijke uitslag weergegeven. Daarnaast vindt vaak ook tussentijds telefonisch overleg plaats met de inzender over bevindingen en vervolgonderzoeken. Vervolgonderzoeken gebeuren altijd in nauwe afstemming met de inzender.
Onderzoek en samenwerking
Onze experts streven naar continue verbetering en ontwikkeling van de testmethoden. De focus hierin ligt op dit moment op verbetering in de detectie en typering van een aantal virussen, het differentiëren van een aantal relevante bacteriesoorten, het verbeteren van het inzicht in antimicrobiële resistentie en de mogelijkheid om environmental DNA (e-DNA) te gebruiken om aanwezige ziekteverwekkers op te sporen. Daarnaast vindt onderzoek plaats naar identificatie en classificatie van Cyprinid herpesvirussen, betrokkenheid van infectieuze aandoeningen bij sterfte van mosselen en de typering van Edwardsiella sp. isolaten uit de Nederlandse aquacultuur.
Wij werken op het gebied van gezondheid van aquatische dieren nauw samen met Wageningen Marine Research, Marine Animal Ecology Group en zijn onderdeel van Wageningen Aquaculture Research & Education (W-ARE). Binnen Nederland wordt samengewerkt met onderzoeksinstituten, overheden en visserijorganisaties. Ook internationaal zoeken we de samenwerking op, onder andere via het netwerk van referentielaboratoria op het gebied van vis-, schaal- en schelpdierziekten in Europa.
Publicaties
-
Green and red macroalgae extracts show antibacterial effects and induce innate immune responses in Nile tilapia and rainbow trout in vitro
-
Richtlijnen voor Bonamia-vrije broedhuizen voor platte oesters in Nederland
-
Risk of BSE transmission when fishmeal derived from fish fed bovine spray-dried red blood cells is included in calf milk replacers
-
Circulation of avian Chlamydia abortus in the Netherlands and community-acquired pneumonia : an outbreak investigation and retrospective cohort study
-
Experimental evolution of Staphylococcus aureus in macrophages: dissection of a conditional adaptive trait promoting intracellular survival
-
Single-Molecule Visualization of Bunyavirus Genome Segments Using Fluorescence In Situ Hybridization
-
Fast and accurate identification by MALDI-TOF of the zoonotic serovar E of Vibrio vulnificus linked to eel culture
-
Bacterial diseases of tilapia, their zoonotic potential and risk of antimicrobial resistance
-
Hepatitis E Virus
-
Workshop report: Diseases of ornamental and laboratory fishes