De rol van Wageningen Bioveterinary Research in het onderzoek rond vogelgriep
Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) is hét instituut dat onderzoek uitvoert naar aviaire influenza, ook bekend als vogelgriep. WBVR test zowel materiaal van pluimvee van bedrijven uit het monitoringsprogramma, als materiaal afkomstig van bedrijven waar een vermoeden van besmetting van vogelgriep is. Ook onderzoekt WBVR dode, wilde (water)vogels.
WBVR verricht diagnostiek bij verdenkingen van besmetting bij pluimvee. Het doel is zo vroeg mogelijk infecties op te sporen en pluimvee in de omgeving van een infectiebron extra te controleren. Naast de laboratoriumtesten adviseert WBVR over bestrijdingsstrategieën, risico-inschattingen met epidemiologische modellen en stelt risicoanalyses op. Dit is noodzakelijk om maatregelen te kunnen nemen tegen de vogelgriep. Tevens doen wij onderzoek naar vaccinontwikkeling en toedieningsmethoden van vaccins.
Vogelgriep in beeld
Onderzoek naar de herkomst van vogelgriep
Wageningen Bioveterinary Research onderzoekt de herkomst van vogelgriep, door genetische analyse van nieuwe virussen die worden aangetroffen in Nederland. Ook voeren onze onderzoekers genetische analyses uit om te onderzoeken of de virussen op pluimveebedrijven op elkaar lijken. Dit maakt duidelijk of er aanwijzingen zijn voor bedrijf-naar-bedrijf transmissie, of dat het waarschijnlijker is dat het gaat over afzonderlijke introducties door wilde vogels.
Introductie van vogelgriep op pluimveebedrijven
Daarnaast onderzoekt WBVR de introductie van vogelgriep op pluimveebedrijven. Daarbij wordt gekeken naar aspecten zoals:
- Verschillen tussen bedrijfstypen
- Geografische ligging en ligging ten opzichte van water en natuurgebieden
- Welke wilde vogels spelen een rol bij de introductie van virussen naar Nederland
- Hoe komt het virus binnen in de pluimveestal
Omdat uitloopbedrijven een groter risico lopen op introductie van vogelgriepvirussen onderzoeken we ook: welke wilde (water)vogels bezoeken de uitloop, op welk tijdstip van de dag, in welke tijd van het jaar en is er direct contact tussen kippen en wilde (water)vogels. Er worden nieuwe methoden getest om wilde (water)vogels uit de uitloop te weren, bijvoorbeeld met een laser.
Vaccinontwikkeling vogelgriep
In opdracht van de overheid test WBVR in de High Containment Unit de effectiviteit van vaccins tegen vogelgriep bij legkippen. Er worden nieuwe typen vaccins getest van verschillende farmaceuten.
Dode wilde vogels testen op vogelgriep
Om de verspreiding van vogelgriep te monitoren, test WBVR in opdracht van de overheid wilde vogels op het virus. Deze vogels worden vaak door particulieren aangemeld en opgehaald door de GD en AID.