Koeiengriep (IBR)
Infectieuze rhinotracheïtis (IBR) of koeiengriep is een virusziekte onder runderen veroorzaakt door het bovine herpesvirus type 1 (BHV1). Het virus veroorzaakt een acute ontsteking van de slijmvliezen in de voorste luchtwegen: de neus (rhino) en de luchtpijp (trachea); aan deze ontstekingen ontleent de ziekte haar naam. De ziekte staat ook bekend als koeiengriep.
IBR kan gepaard gaan met koorts, verminderde eetlust, roodheid van de slijmvliezen, slijmvliesbeschadigingen, neusuitvloeiing, niezen en hoesten. Naast de luchtwegproblemen kan er een (tijdelijke) daling in de melkproductie optreden.
Diverse landen waarnaar Nederland rundvee exporteert, eisen dat de dieren vrij zijn van alle afweerstoffen tegen IBR - inclusief afweerstoffen tegen vaccins. Voor export naar deze landen komen dus uitsluitend ongevaccineerde IBR-vrije runderen in aanmerking. Om de gevolgen van eventuele verdere handelsbeperkingen te beperken, heeft de Nederlandse melkveesector besloten met een IBR bestrijdingsprogramma toe te willen werken naar een IBR-vrije status.
Ziekteverwekker
Situatieschets
BHV1, het virus dat infectieuze rhinotracheïtis veroorzaakt, komt wereldwijd voor en is in Nederland sinds 1973 aangetoond. Toen uit tankmelkonderzoek in 1994 bleek dat 84% van alle melkveebedrijven besmet waren met BHV1, leidde dit tot de ontwikkeling van een IBR-bestrijdingsprogramma. Het programma startte in 1998 en verplichtte veehouders op serologisch positieve bedrijven te vaccineren met een IBR-vaccin waarmee in het veld onderscheid gemaakt kon worden tussen door BHV1 besmette en voor BHV1 gevaccineerde runderen. Begin 1999 bleek echter dat een deel van het gebruikte vaccin vervuild was met BVD-virus. De registratie van het levende markervaccin werd geschorst, de verplichting om te vaccineren opgeschort en het IBR-bestrijdingsprogramma zou moeten worden aangepast.
Anno 2016 is ongeveer een derde van de Nederlandse melkgevende rundveebedrijven is gecertificeerd IBR-vrij. Bij de niet melk-leverende bedrijven is slechts een achtste gecertificeerd IBR-vrij. Het is niet duidelijk in welke mate IBR op dit moment een probleem is op de Nederlandse rundveebedrijven.
Ziektebeeld
Verspreiding / transmissie
Diagnostiek
Preventie en controle
Omdat eenmaal met BHV1 geïnfecteerde runderen levenslang besmet (een infectie in een veelal slapende toestand) blijven, lijkt het voor eradicatie het beste om serologisch positieve (afweerstoffen tegen het BHV1 veldvirus aangetoond) runderen op te sporen en, al dan niet geleidelijk, af te voeren.
Naast diagnostiek, om (latent) besmette dieren op te sporen kan een bedrijf een aantal (bedrijfsspecifieke) managementmaatregelen nemen om de insleep van BHV1 (en andere ziekten) te voorkomen. Hierbij zou gedacht kunnen worden aan het minimaliseren van aankoop /aanvoer van dieren, voorkomen van (direct) contact tussen dieren van gecertificeerd-vrije bedrijven en niet-vrije bedrijven, het hebben van een hygiëne barrière met o.a. bedrijfskleding.