Project

Living Labs Achterhoek; towards a CCN production

De groeiende wereldbevolking en de groeiende vraag naar voedsel brengen veel uitdagingen met zich mee rondom bodem, waterkwaliteit, klimaat, biodiversiteit en dierenwelzijn. Hoe kunnen we deze uitdagingen combineren met duurzame voedselproductie en de ambities en doelen van de regio voor de toekomst?  

De agrarische sector heeft een belangrijke rol in de Achterhoek en kent vele uitdagingen. Veel innovatieve oplossingen voor een duurzaam voedselsysteem en landschap zijn ontwikkeld. Al deze individuele oplossingen zijn wetenschappelijk onderbouwd, maar de uitdaging is om deze oplossingen te combineren, in het landschap te laten landen en gezamenlijk routes te ontwikkelen naar een duurzaam voedselsysteem en landschap in de Achterhoek. Om de transitie naar een duurzaam voedselsysteem mogelijk te maken, zal het “Doughnut economy” concept worden gebruikt. De buitenste ring van de donut stelt het ecologisch plafond van ons voedselsysteem voor en de binnenste ring het sociale fundament. De ruimte tussen beide ringen is de veilige en eerlijke handelingsruimte voor voedselproductie. Lokaal betrokkenen en wetenschappers werken hierbij samen in een gebiedsproces: een Living Lab. Deze lokale betrokkenen zijn de sleutel binnen het transitie proces.

Het hele proces is onderdeel van het onderzoek: hoe kan er gezamenlijk een visie worden gecreëerd dat breed wordt gedragen? Wat is de rol van de verschillende actoren, en vooral, wat is de rol van de wetenschap? In fase 1 van het project gaan lokaal betrokkenen en wetenschappers gezamenlijk een toekomst visie voor de regio ontwikkelen. In fase 2 van het project worden enkele routes die bijdragen aan beweging richting de toekomst visie verder uitgestippeld. Fase 3 van het project gaat over kennisdeling: meerdere bijeenkomsten worden georganiseerd met wetenschappers, beleidsmakers en andere betrokkenen in de regio.

Publicaties