Project

IPMWORKS (An EU-wide farm network demonstrating and promoting cost-effective IPM strategies)

Via het EU-project IPMWorks werken 31 partners uit 16 Europese landen samen aan het demonstreren en promoten vancost-effectieve IntegratedPest Management (IPM) strategieën. Vanuit Nederland zijn Wageningen University & Research en Delphy hierbij betrokken.

Doel van IPMWORKS

Het doel van dit project is dat door het breder bekend worden van IPM er uiteindelijk minder pesticiden gebruikt kunnen worden.Een belangrijk aandachtspunt in dit project is dan ook meer zicht krijgen op factoren die belemmerend of juist behulpzaam zijn voor boeren en tuinders in hun keuze om IPM toe te passen. Het gaat daarbij niet alleen om de toepassing van losse IPM-methoden zoals mechanische onkruidbestrijding, maar juist ook om een integrale aanpak die zich richt op alle fasen en aspecten van teelten. Dit wordt ook wel eens als ‘integrated crop management (ICM)’ benoemd en gaat over de toepassing van weerbare teeltsystemen.

Kaart.png

Internationale hubs

In de deelnemende landen zijn netwerken van boeren opgezet (hubs) waar sinds begin 2022 allerlei activiteiten rond IPM ontplooid worden. Deze hubs zijn georganiseerd rondom verschillend sectoren waaronder akkerbouw, wijnbouw en de vollegronds groenteteelt. Goede ervaringen over het organiseren van farm demo’s en het faciliteren van interactieve leerprocessen vanuit eerdere projecten zoals NEFERTITI, worden toegepast om zowel het leren binnen hubs als tussen de hubs goed te laten werken. Er zijn hiervoor verschillende methodische tools beschikbaar. Adviseurs (hub coaches) en praktijkonderzoekers begeleiden deze netwerken (hubs). Ze spelen een belangrijke rol in het faciliteren van kennisdeling (peer-to-peer), het coachen van boeren om hun eigen IPM-oplossingen te vinden en het organiseren van lokale demonstratieactiviteiten. In het project worden tevens Best Practices verzameld en wordt trainingsmateriaal ontwikkeld voor adviseurs en land- en tuinbouwers buiten de deelnemende netwerken.

Hub in Nederland

In Nederland is er onder andere een netwerk (hub) opgezet rondom akkerbouw in de Flevopolder en op Zuidoostelijk zand (Noord-Brabant en Noord-Limburg). De focus ligt daar nu op mechanische onkruidbestrijding en beslissingsondersteunende systemen. Vanuit de hub wordt ieder jaar besloten wat de focus voor het komende jaar zal zijn. Er wordt bijvoorbeeld ook samengewerkt met de Nationale Proeftuin Precisielandbouw 2.0 (NPPL) en met de Boerderij van de Toekomst omdat er duidelijk overlappende aandachtsterreinen zijn en hierdoor mogelijkheden ontstaan om deelnemende boeren meer aan te kunnen bieden dan wat de focus van één project is. Verder worden activiteiten afgestemd met de PPS Akkerbouw op Zand.

Meer weten? Neem contact met Marleen Riemens of Seerp Wigboldus.

Publicaties