Project

Intensiveren ELSA lab voor betrouwbare Al voor verduurzaming van het voedselsysteem

Het ELSA lab voor de agri-food sector is opgericht voor onderzoek naar ethische, juridische en sociale aspecten van Artificial Intelligence (AI) die bijdragen aan duurzame voedselsystemen: ‘Ethical, Legal and Social Aspects (ELSA) van Artificial Intelligence (AI) 4 Sustainable Food Systems (AI4SFS)’. De cases die tot nu toe betrokken zijn bij het ELSA lab zijn bedoeld om deze voordelen van AI te benutten en maatschappelijke uitdagingen in het voedselsysteem aan te pakken. Met behulp van de resultaten van de workshops en literatuuronderzoek heeft het nu lopende BO project een reeks vragen gesynthetiseerd die kunnen worden gebruikt om de ethische, juridische en sociale aspecten van AI-systemen te beoordelen. Om de effectiviteit van onze aanpak aan te tonen, worden dit jaar (2023) meerdere ELSA scans georganiseerd om potentiële ethische, juridische en sociale kansen en problemen van het AI-systeem in kaart te brengen.

Het huidige BO project zal erin slagen een stakeholder netwerk te activeren en een eerste ‘ELSA scan’ op te leveren. Deze is scan is ontwikkeld om de ethische, juridische en sociale aspecten (ELSA) van een AI toepassing in de agri-food sector te kunnen identificeren. Ook deze uitbreiding van het lopende BO-ELSA project sluit aan bij het ELSA lab dat is opgericht  voor onderzoek naar ethische, juridische en sociale aspecten van Artificial Intelligence (AI) die bijdragen aan duurzame voedselsystemen: ‘Ethical, Legal and Social Aspects (ELSA) van Artificial Intelligence (AI) 4 Sustainable Food Systems (AI4SFS)’. Dit door Wageningen Universiteit (WU) uitgevoerde fundamentele onderzoek, is door NWO gefinancierd. Het toepassingsgerichte onderzoek wordt door Wageningen Economic Research (WR / WEcR) vanuit BO financiering.

Publicaties