Nieuws

Meer dan 50 jaar geleden ingevroren sperma levert een gezond stierkalf

article_published_on_label
1 juli 2024

Een unieke gebeurtenis: uit meer dan 50 jaar oud sperma is eind mei een gezond stierkalfje geboren. Het gaat om een blaarkopkalfje. Het doel is om dit bijzondere fokproduct op te fokken tot KI-stier, zodat het materiaal teruggegeven kan worden aan de genenbank.

De eigenaren van blaarkopkoe Limone, die een zeldzame 'oude' vader, Lodewijk van ’t Ven, heeft, hebben het oude sperma aangevraagd bij de genenbank dierlijke bronnen van het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) van Wageningen University & Research (WUR). Het gaat om sperma van de stier Geator wat rond 1970 is ingevroren bij een KI-organisatie in Groningen, en later is overgedragen aan de genenbank.

Daarmee is het een zeer vakkundige inseminator gelukt om afgelopen jaar de koe drachtig te krijgen. Het sperma was nog van uitstekende kwaliteit, al waren de plastic rietjes na 50 jaar broos geworden. Resultaat: een heel gezond en mooi stierkalf zag het levenslicht.

Nu is het doel om dit bijzondere fokproduct op te fokken tot KI-stier. Dan kan het sperma van dit stiertje weer aan de genenbank worden toegevoegd. Daarmee kunnen mooie en goede genen van bijna 60 jaar geleden de huidige fokkerij van blaarkoppen verbreden met de destijds zo gewaardeerde kwaliteiten.

Wilt u ook sperma aanvragen uit de CGN-diergenenbank? Neem een kijkje op onze vernieuwde website voor de voorwaarden en procedure.