Project

The Periodic Table of Food Initiative (PFTI)

Het Periodic Table of Food Initiative (PTFI) project is gericht op het opzetten van een mondial multi-partner / multi-land initiatief om de inhoudstoffen van ca 10,000 voedsel producten in kaart te brengen in een grote "dedicated database" in een vorm die door verscheidene diverse groepen (diëtisten, ecologen, veredelaars, enz) gebruikt kan worden.  

De PTFI is een recent gestart wereldwijd initiatief onder toezicht van de Rockefeller Foundation (VS). PTFI brengt geselecteerde vooraanstaande groepen in planten-, dier- en voedingswetenschappen over de hele wereld samen in een internationale activiteit om:

  • een wereldwijd ecosysteem te bouwen om de chemische samenstelling van voedsel grootschalig in kaart te brengen
  • de tools en een database te ontwikkelen om de samenstellingsgegevens van 10.000 van 's werelds meest geconsumeerde voedingsmiddelen te faciliteren, genereren en openbaar beschikbaar te stellen
  • te fungeren als een kristallisatiepunt voor het ontwikkelen van nieuwe strategieën om voedsel(bio)diversiteit te bevorderen en de gezondheid van de planeet te verbeteren
  • nieuwe bevindingen te integreren in een mondiaal initiatief voor het bevorderen van meer diverse, klimaatveilige landbouwproductie door voedingskwaliteit, klimaatactie en regeneratieve landbouw te combineren.

 

NL/WUR is geselecteerd als enige Europese hub (Centre of Excellence) voor dit project.

Via dit project krijgt LNV de kans om de ontwikkelingen te ondersteunen en bij te dragen aan wat de meest uitgebreide database van informatie over voedselsamenstelling ooit zal moeten worden. Bovendien zullen de binnenkort op te starten “demonstratieprojecten” aanvullende kennis opleveren over aanverwante voedings- en voedselgezondheidsgerelateerde onderwerpen. Deze zullen ook worden gebruikt in wereldwijde strategieën om voedseldiversiteit, voedselkwaliteit en verspilling/duurzaamheidsproblemen met betrekking tot voedselproductie te helpen verbeteren. Subthema's zoals alternatieve eiwitbronnen, karakterisering/exploitatie van zeewierproducten, karakterisering van de biodiversiteit, exploitatie en behoudsbeheer zullen van bijzonder belang zijn.

Publicaties