Voeding en hart-& vaatziektes
Hart- en vaatziekten worden voornamelijk veroorzaakt door een ongezonde voeding en levensstijl. We bestuderen een breed scala aan voedingsfactoren, waaronder mineralen, zout, vetzuren, eiwitten, polyfenolen, zuivelproducten, plantaardig voedsel en voedingspatronen.
Project Alpha Omega Cohort
Hoe belangrijk zijn voeding en leefstijl na het doormaken van een hartinfarct? Die vraag staat centraal in het Alpha Omega Cohort. In deze studie worden 4.837 hartpatiënten verbonden aan 32 ziekenhuizen al zo’n 15 jaar gevolgd. Er is inmiddels een schat aan gegevens verzameld, onder meer over de voedingsgewoonten van patiënten. We hebben lichaamsmetingen gedaan, en aan de hand van bloedmonsters erfelijke aanleg en risicofactoren voor de aandoening bepaald. Het onderzoek levert inzichten op waarmee de sterfte aan hart- en vaatziekten kan worden teruggedrongen. In het cohort is ook aandacht voor ziekten die vaak optreden bij hartpatiënten, zoals diabetes en depressie. Het Alpha Omega Cohort laat bijzondere interacties zien tussen voeding, geneesmiddelen en erfelijke aanleg. Die inzichten bieden een basis voor behandeling ‘op maat’, zoals gepersonaliseerd voedingsadvies. Met financiering van de Jaap Schouten Foundation (www.jaapschoutenfoundation.org) wordt ook gekeken naar effecten op de nieren. De kans op vroegtijdig overlijden na een hartinfarct neemt toe als er nierschade optreedt. Ook hier lijkt voeding een belangrijke rol te spelen.
Publications
-
Data underlying the publication "Association of body mass index and waist circumference with long-term mortality risk in 10,370 coronary patients and potential modification by lifestyle and health determinants"
-
Drug-target Mendelian randomization analysis supports lowering plasma ANGPTL3, ANGPTL4, and APOC3 levels as strategies for reducing cardiovascular disease risk
European Heart Journal Open (2024), Volume: 4, Issue: 3 - ISSN 2752-4191 -
Impact of urban outdoor thermal conditions on selected hospital admissions in Novi Sad, Serbia
Vienna Yearbook of Population Research (2024), Volume: 22 - ISSN 1728-4414 -
Dietary habits and compliance with dietary guidelines in patients with established cardiovascular disease
European Journal of Clinical Nutrition (2024), Volume: 78, Issue: 8 - ISSN 0954-3007 - p. 709-717. -
Association of ultra-processed food consumption with all cause and cause specific mortality : population based cohort study
BMJ (2024), Volume: 385 - ISSN 0959-8146 -
Cost-effectiveness of Mediterranean diet and physical activity in secondary cardiovascular disease prevention: results from the UCC-SMART cohort study
European Journal of Preventive Cardiology (2024), Volume: 31, Issue: 12 - ISSN 2047-4873 - p. 1460-1468. -
Physical activity and Physical fitness in Prediction of all-cause Mortality and Age at Death in European Extinct Cohorts of middle-aged men followed for 60 Years
European Journal of Preventive Cardiology (2024), Volume: 31, Issue: 12 - ISSN 2047-4873 - p. 1441-1448. -
A plant-based diet index to study the relation between diet and disease risk among adults : a narrative review
Journal of Nutrition, Health and Aging (2024), Volume: 28, Issue: 6 - ISSN 1279-7707 -
Role of Polyunsaturated Fat in Modifying Cardiovascular Risk Associated With Family History of Cardiovascular Disease : Pooled De Novo Results From 15 Observational Studies
Circulation (2024), Volume: 149, Issue: 4 - ISSN 0009-7322 - p. 305-316. -
Diet quality and cardiovascular outcomes : A systematic review and meta-analysis of cohort studies
Nutrition and Dietetics (2024), Volume: 81, Issue: 1 - ISSN 1446-6368 - p. 35-50.