
Voeding en hart-& vaatziektes
Hart- en vaatziekten worden voornamelijk veroorzaakt door een ongezonde voeding en levensstijl. We bestuderen een breed scala aan voedingsfactoren, waaronder mineralen, zout, vetzuren, eiwitten, polyfenolen, zuivelproducten, plantaardig voedsel en voedingspatronen.
Project Alpha Omega Cohort
Hoe belangrijk zijn voeding en leefstijl na het doormaken van een hartinfarct? Die vraag staat centraal in het Alpha Omega Cohort. In deze studie worden 4.837 hartpatiënten verbonden aan 32 ziekenhuizen al zo’n 15 jaar gevolgd. Er is inmiddels een schat aan gegevens verzameld, onder meer over de voedingsgewoonten van patiënten. We hebben lichaamsmetingen gedaan, en aan de hand van bloedmonsters erfelijke aanleg en risicofactoren voor de aandoening bepaald. Het onderzoek levert inzichten op waarmee de sterfte aan hart- en vaatziekten kan worden teruggedrongen. In het cohort is ook aandacht voor ziekten die vaak optreden bij hartpatiënten, zoals diabetes en depressie. Het Alpha Omega Cohort laat bijzondere interacties zien tussen voeding, geneesmiddelen en erfelijke aanleg. Die inzichten bieden een basis voor behandeling ‘op maat’, zoals gepersonaliseerd voedingsadvies. Met financiering van de Jaap Schouten Foundation (www.jaapschoutenfoundation.org) wordt ook gekeken naar effecten op de nieren. De kans op vroegtijdig overlijden na een hartinfarct neemt toe als er nierschade optreedt. Ook hier lijkt voeding een belangrijke rol te spelen.
Publications
-
Association of circulating fatty acids with cardiovascular disease risk: analysis of individual-level data in three large prospective cohorts and updated meta-analysis
European Journal of Preventive Cardiology (2025), Volume: 32, Issue: 3 - ISSN 2047-4873 - p. 233-246. -
Functionalizing asparagus dietary fibres via mechanical processing
Wageningen University. Promotor(en): M. Schutyser, co-promotor(en): L. Zhang - Wageningen: Wageningen University -
Habits for a healthy heart : Epidemiological studies on diet and lifestyle factors across diverse subgroups of patients with cardiovascular disease
Wageningen University. Promotor(en): J.M. Geleijnse, F.L.J. Visseren - Wageningen: Wageningen University -
The effects of 6 months dietary counseling on diet quality and cardiovascular risk profile in patients with cardiovascular disease : A randomized controlled trial
Clinical Nutrition (2025), Volume: 45 - ISSN 0261-5614 - p. 101-110. -
Burdens of type 2 diabetes and cardiovascular disease attributable to sugar-sweetened beverages in 184 countries
Nature Medicine (2025), Volume: 31, Issue: 2 - ISSN 1078-8956 - p. 552-564. -
The implementation of a web-based diet quality screener as a self-management tool to improve the diet quality of adult patients with cardiovascular diseases
Clinical Nutrition ESPEN (2025), Volume: 66 - ISSN 2405-4577 - p. 208-212. -
Circulating inflammatory proteins are elevated in type 1 and type 2 diabetes and associated to complications
Diabetes, Obesity and Metabolism (2025), Volume: 27, Issue: 2 - ISSN 1462-8902 - p. 719-728. -
Occupational Physical Activity and Fitness in Predicting Cardiovascular Mortality among European Cohorts of Middle-Aged Men: A 60-Year Follow-Up in the Seven Countries Study
Hearts (2024), Volume: 5, Issue: 3 - ISSN 2673-3846 - p. 259-274. -
A novel and robust method for assessing mitochondrial (dys)function in healthy and diseased frozen cardiac tissue
-
Prevalence and determinants of self-reported low-fat-, low-salt-, and vegetarian diets in patients with cardiovascular disease between 1996 and 2019
Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases (2024), Volume: 34, Issue: 4 - ISSN 0939-4753 - p. 935-943.