Dossier
Voeding en ouderen
Wageningen University & Research doet al bijna 30 jaar onderzoek naar ouderen, voeding en voedsel. Dit dossier geeft een overzicht van al het onderzoek naar voeding en ouderen binnen Wageningen University & Research.
Gezond ouder worden
De Nederlander wordt steeds ouder. Tegenwoordig ligt de gemiddelde levensverwachting rond de tachtig jaar. Een prettig vooruitzicht tenminste als dat ouder worden gepaard gaat met vitaliteit en welzijn. Wageningen University & Research onderzoekt de relatie tussen voedingsstoffen, eetpatronen en verouderingsprocessen in het lichaam.
Evidence-based productontwikkeling
Senioren zijn voor fabrikanten, overheden en voorlichtingsinstanties een interessante doelgroep. Er liggen volop marktkansen en er is veel gezondheidswinst te behalen bijvoorbeeld door ondervoeding bij ouderen te voorkomen. De uitdaging is om producten te ontwikkelen die aansluiten bij de specifieke wensen en behoeften van deze doelgroep zoals verminderen van de eenzaamheid, verbeteren van het fysiek functioneren en voedingsmiddelen met de juiste smaakbeleving.
Het monitoren van voedingsstatus en beweging van thuiswonende ouderen wordt gedaan via E-health tools of leefstijlprogramma’s. Zo kan er op tijd worden ingegrepen als er signalen zijn van ondervoeding en inactiviteit. In het onderzoeksproject Cater with Care hebben we samen met diverse partners verrijkte voedingsmiddelen ontwikkelt en getest die passen in een gewoon eetpatroon om daarmee gezondheidswinst bij ouderen en patiënten te behalen.
Voedselkeuze en eetgedrag
Wageningen Food & Biobased Research meet hoe ouderen voedingsmiddelen waarderen en hoe zij er in de praktijk mee omgaan. Ons consumentenonderzoek levert betrouwbare informatie op waarmee fabrikanten hun producten optimaal kunnen afstemmen op de doelgroep. Overheden en maatschappelijke organisaties kunnen met deze inzichten doeltreffend beleid ontwikkelen, bijvoorbeeld om ouderen gezond te laten eten. Daarnaast onderzoeken we hoe moderne ICT-toepassingen ingezet kunnen worden om thuiswonende ouderen te informeren over gezonde voeding en hen te helpen daadwerkelijk gezond te gaan eten.