Dossier
Nederland in 2120
Klimaatverandering, verstedelijking en biodiversiteit. Een stijgende zeespiegel, extreem weer en toenemende voedselproductie. Het zijn een slechts een paar voorbeelden, maar zeker niet de minste, die de ruimtelijke inrichting van Nederland bepalen. Er blijkt behoefte aan een vergezicht: hoe ziet Nederland er over honderd jaar uit als je naar deze factoren kijkt? Wageningen University & Research heeft een visie opgetekend: zo zou een toekomstbestendig Nederland er in 2120 uit kunnen zien.
Het is een integrale visie: dat wil zeggen dat er vanuit diverse wetenschappelijke vakgebieden gekeken wordt naar de inrichting van Nederland in 2120. Bijvoorbeeld vanuit het perspectief van landbouw, biodiversiteit, duurzame energie, water of de circulaire economie.
Natuurlijk, een toekomst
Deze kaart is nadrukkelijk geen blauwdruk, maar een denkrichting. Het laat zien hoe Nederland er over honderd jaar uit kan zien als je op natuur gebaseerde oplossingen (nature-based solutions) centraal stelt.
Het toekomstbeeld is gebaseerd op uitkomsten van diverse ontwerp- en discussiesessies met onderzoekers. Van hieruit willen we deze visie verder ontwikkelen, onderbouwen en uitwerken, gebaseerd op onze wetenschappelijke kennis, om zo bij te dragen aan het maatschappelijk debat.
Meer downloads
- Rapport: Een natuurlijker toekomst voor Nederland in 2120 (NL)
- Report: A nature-based future for the Netherlands in 2120 (ENG)
- Brochure 'Kennisregio aan Zee 2070'
2120-collectie
De visie heeft zich inmiddels breed verspreid en wordt op veel plekken verder ontwikkeld of zelfs al in praktijk gebracht. Dit heeft geleid tot diverse 2120-initiatieven, variƫrend van klein tot groot, zoals in Wageningen, Arnhem, de Vallei en Veluwe, Groene Metropool en zelfs Europa.
Bekijk hier de 2120-collectie:
Consortium NL2120
In 2023 ontving NL2120 als consortium van meer dan 25 partners een toekenning van 110 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds. De ambitie is om Nederland wereldwijd koploper te maken in het toepassen van nature-based solutions. Dit samenwerkingsverband van wetenschappers, overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties won in 2024 de Rotterdam Maaskantprijs voor hun inspirerende visie op de toekomstige ruimtelijke inrichting van Nederland.