Dossier
Lignine, groene grondstof voor chemicaliën en materialen
Lignine is een natuurlijke lijmstof die bomen, maar ook grassen en stro, stevigheid én flexibiliteit geeft. Gemiddeld bestaat een boom voor een kwart uit lignine. In Nederland hebben we zeer omvangrijke biomassa reststromen die vrij komen bij de productie van papier en karton en nu nog laagwaardig worden ingezet voor het opwekken van energie. Daar komt nu snel verandering in omdat lignine een serieuze biogrondstof aan het worden is voor de chemische industrie, waar zij onder andere harsen, schuimen en coatings van kunnen maken.
Kansrijke toepassingen
Kansrijke toepassingen
Ook zijn er kansrijke toepassingen van lignine in opmars zoals bioasfalt waar lignine deels Bitumen vervangt en in hoogwaardig bouwmaterialen waar het de giftige lijmstof fenol vervangt.
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Onderzoek
Bioasfalt op basis van lignine
Binnen een aantal projecten wordt door Wageningen Universiteit & Research samengewerkt met partners uit de productieketen van asfalt om verschillende samenstellingen van asfalt in de praktijk te testen.
Projecten
Een van de voordelen van lignine in plaats van bitumen in asfalt is dat de CO2-uitstoot fors omlaag gaat en het broeikasgas voor langere tijd wordt vastgehouden.
Proefvakken
In totaal gaat het, verspreid over heel Nederland, om ruim 25 proefvakken die worden gelegd om goed te kunnen testen en voldoende data te kunnen verzamelen om grootschalige marktintroductie mogelijk te maken.