Dossier

Amazone

Het is vaker droog dan voorheen in de Amazone, en dan produceert 's werelds grootste oerwoud enorme hoeveelheden CO2. Mogelijk gaat het bos er zelfs aan onderdoor, met grote gevolgen voor het klimaat. Wageningse onderzoekers zien zowel tekenen van stress als een verrassend grote veerkracht.

Veel water in combinatie met warmte en zonlicht is ideaal voor overvloedige plantengroei. Dat is merkbaar als regen opeens schaars is, zoals in 2005, 2010 en 2015. De vegetatie groeide minder goed en er waren meer bosbranden.

Het bos blijft een tropisch woud

Droogte levert problemen voor bomen en anderen planten die gewend zijn aan een vochtige omgeving. Het bladerdek wordt wat dunner en sommige bomen leggen helemaal het loodje. Toch is de reactie van bossen op frequentere droogte verrassend: het bos verandert weliswaar van soortensamenstelling, maar het blijft een tropisch woud, met ongeveer evenveel biomassa en vastgelegd CO2.

Onderzoek leerstoelgroep Meteorologie en Luchtkwaliteit

Ingrid van der Laan-Luijkx, universitair docent bij de leerstoelgroep Meteorologie en Luchtkwaliteit, kan zulke gevolgen zelfs in Wageningen zien, aan de samenstelling van de lucht boven de Amazone. Van der Laans lab werkt samen met Braziliaanse onderzoekers die met een vliegtuigje regelmatig luchtmonsters nemen op verschillende hoogtes boven de Amazone.

Meer weten?

Nieuws over de Amazone


Projecten over de Amazone


Publicaties over de Amazone

Gerelateerde dossiers