Dossier
Agrarisch natuurbeheer
Agrarisch natuurbeheer is een concept waarbij agrarische ondernemers verschillende maatregelen nemen op en rond hun bedrijf ten gunste van natuur en landschap. Wageningen University & Research doet onderzoek naar het effectiever maken van agrarisch natuurbeheer, door betere maatregelen, een betere ruimtelijke planning en meer samenwerking tussen boeren en met terreinbeheerders.
Goed monitoren van de effecten blijft belangrijk, net als onderzoek naar een betere inpassing van natuur in de bedrijfsvoering, de motivatie van boeren en de beste manier voor de overheid om te sturen. Actuele vragen gaan onder andere over de organisatievorm met collectieven en over een betere verbinding met de maatschappij en de keten.
Nieuws 2022
-
Houtwal 2.0: Herwaardering van houtwallen in de melkveehouderij
-
Ecologisch slootschonen in veenweide
-
Voederbomen positief in de belangstelling
-
COP27: Natuurpositieve voedselsystemen: een vangnet tegen klimaatverandering
-
Noordelijke melkveehouders gezocht voor Agroforestry
-
Onderbetaling natuurbeheer drukt resultaat Eytemaheert
-
Partners duurzame fritesketen verlengen samenwerking met 3 jaar
-
Groenbemesters in een strokenteelt systeem: keuze en technische uitvoering
-
Omzet in de multifunctionele landbouw sector voor het eerst boven de 1 miljard euro
-
Miljoenen voor agro- en foodtechnologie
Nieuws 2020-2021
-
Biodiversiteitsmonitor maakt prestaties akkerbouw inzichtelijk
-
Hoeveel beschermd natuurgebied heeft Nederland?
-
Monitoring vanuit de lucht voor meer biodiversiteit
-
Voorzitter De Marke, Andre Arfman: ‘Ik ben voorstander van zelf het roer in handen nemen’
-
Landbouwbedrijven hebben steeds meer bronnen van inkomsten
-
Het land exact bemesten via een satelliet
-
Bij pixellandbouw zwaait de plant de scepter
-
Wagenings team finalist Food System Vision Prize met visie op Nederlandse voedselsysteem 2050
-
Rapporten van de proefresultaten (2017 en 2018) van het project ‘Duurzaam bodembeheer mais’ nu digitaal beschikbaar
-
Kringlooplandbouw krijgt gestalte op Boerderij van de Toekomst
Nieuws 2019
Publicaties en rapporten
-
pH-induced conformational changes of lupin protein-pectin mixtures and its effect on air-water interfacial properties and foaming functionality
Food Hydrocolloids (2025), Volume: 158 - ISSN 0268-005X -
Plate size or plating? Effects of visual food presentation on liking, appetite, and food-evoked emotions in online and real-life contexts
Food Quality and Preference (2025), Volume: 122 - ISSN 0950-3293 -
Consumer acceptance of mycelium as protein source
Food Quality and Preference (2025), Volume: 122 - ISSN 0950-3293 -
Dietary starch, non-starch polysaccharides and their interactions affect nutrient digestibility, faecal waste production and characteristics differentially in three salmonids : Rainbow trout, Atlantic salmon and Arctic charr
Aquaculture (2025), Volume: 595 - ISSN 0044-8486 -
Effects of settleable versus unsettled biofloc removal strategy on aquaculture system performance and microbial community
Aquaculture (2025), Volume: 595, Issue: 1 - ISSN 0044-8486 -
Can earthworms and root traits improve plant struvite-P uptake? A field mesocosm study
Agriculture, Ecosystems and Environment (2025), Volume: 377 - ISSN 0167-8809 -
Unravelling the dominant role of phosphorylation degree in governing the functionality of reassembled casein micelles : Implications for future dairy production through precision fermentation
Food Hydrocolloids (2025), Volume: 159 - ISSN 0268-005X -
Increasing the purchase intentions for suboptimal products : Comparing potential marketing strategies
Food Quality and Preference (2025), Volume: 123 - ISSN 0950-3293 -
Associating structural characteristics to immunomodulating properties of carrot rhamnogalacturonan-I fractions
Carbohydrate Polymers (2025), Volume: 347 - ISSN 0144-8617 -
Prokaryotic and eukaryotic microbial community dynamics in biofloc systems supplemented with non-starch polysaccharides
Aquaculture (2025), Volume: 594 - ISSN 0044-8486