Lesideeën voor thuis

De Wetenschapsknooppunten hebben verschillende lesideeën en proefjes voor thuis verzameld. Wanneer de scholen weer open zijn kun je de lesideeën en proefjes voor thuis gebruiken in de klas. Leer hoe je kunt programmeren, ontdek de Dinowereld en bekijk vlogs van studenten van de Universiteit Utrecht.

Aanbod Wetenschapsknooppunt Wageningen University

Aanbod Wetenschapsknooppunten in Nederland

Verwonderwereld

Ga op digitale expeditie en ontdek de GaGoedwereld, de Dinowereld en de Bijenwereld! Aangeboden door de partners van het Leidse Verwonderpaspoort. Aangeboden door Wetenschapsknooppunt Leiden.

Aanknopingspunten

Met deze Aanknopingspunten kun je weer zelf ideeën krijgen en aan de slag gaan op het gebied van wetenschap en techniek. Wetenschapsknooppunt Amsterdam geeft een overzicht van onder andere gratis lesmateriaal, websites en workshops.

Erfgoed gezocht Junior

Speur mee en ontdek resten uit de prehistorie!
In Nederland zijn duizenden prehistorische grafheuvels en akkers. De meeste zijn nog door niemand ontdekt. Nog niet...
Speur je mee met je computer? Misschien ontdek jij wel als eerste zo'n grafheuvel of akker.
PS Belangrijk om te weten: het is géén spelletje, het gaat om écht speurwerk.

Programmeren voor kinderen

Programmeren is steeds belangrijker in onze wereld. En jong geleerd is oud gedaan. Deze MOOC van TU Delft bevat filmpjes en opdrachten waarmee kinderen zelf kunnen leren programmeren.

Kinderuniversiteit

Bekijk eerdere edities van de kinderuniversiteit van Tilburg University.

Proeven aan studeren

Studenten van de Universiteit Utrecht laten kinderen uit groep 6 t/m 8 twee keer per week in vlogs proeven aan hun studie, en geven tips om thuis een eigen proef op te zetten.

Gymspel@Home

Hoe kun je blijven bewegen als je thuis zit? Kun jij een gymspel bedenken dat je thuis kunt spelen? Ga aan de slag met dit ontwerpproject van TU Delft om thuis zelf in te zetten en verras de gymleraar!

Facebooken met wetenschappers

Ga aan de slag met E-tivity, waarmee je met een werkboekje zelfstandig je onderzoek op kunt zetten. Ook zijn er werkbladen om je nieuwsgierige houding te oefenen. Daarnaast wordt er vanuit Wetenschapsknooppunt EUR ook Facebook-live sessies georganiseerd met twee wetenschappers, waarin ze vragen van kinderen over Corona beantwoorden.

Overige proefjes voor thuis

  • Podium: Samen met Podium is TOOL ontwikkeld. Podium maakt al 25 jaar onderwijs en heeft een verzameling gemaakt van onderwijs, geschikt voor thuis.
  • C3: Van knallende kurken en zelfgemaakte koeienuiers tot DNA-detective en een gipsen voet, je vindt het allemaal bij C3, het Centrum JongerenCommunicatie Chemie.
  • Proefjes.nl: Hoe maak je een regenboog? Hoe sterk is een ei? En is water bang voor ballonnen? Je ontdekt dit en meer bij proefjes.nl.
  • Wereld Wad: De makers van de natuurfilm 'WAD, overleven op de grens van water en land' hebben korte en lange lessen voor in de klas over het Nederlandse Waddengebied ontwikkeld. Voor zowel basisscholen als het voortgezet onderwijs zijn lessen ontwikkeld.
  • Zo Zit Dat: Ook Zo Zit Dat biedt verschillende proefjes aan die je thuis kan uitvoeren. Maak bijvoorbeeld een vergrootglas, een vulkaan of een kleurrijk melkschilderij!
  • Expedition Chemistry: Ontdek hoe spannend chemie is! Gebuik huis-, tuin- en keukenmaterialen zoals water, zeep en olie om de chemie om je heen te zien en te begrijpen.
  • Universiteitsmuseum: Speciaal voor nieuwsgierige kinderen zijn hier proefjes die je zelf thuis kunt uitvoeren.