Junior Science Lab 2024: Ontwerp je schoolplein
Bij het Junior Science Lab "Ontwerp je Schoolplein" zijn basisschoolkinderen als echte landschapsarchitecten aan de slag gegaan onder leiding van Josefien en Mengsje.
De kinderen begonnen de middag met een inspirerend college. Ze leerden hoe ze hun speel- en leeromgeving rondom de school beter konden inrichten, rekening houdend met hun eigen wensen en behoeften, maar ook met die van hun medeleerlingen en leerkrachten. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met bodemtypes, waterafvoer en het gebruik van groen. Het einddoel was om een schoolplein te ontwerpen dat niet alleen leuk en functioneel is, maar ook duurzaam en milieuvriendelijk.
Vervolgens gingen de kinderen enthousiast aan de slag. Ze tekenden, overlegden en maakten plannen. De creativiteit en samenwerking waren duidelijk zichtbaar terwijl ze hun ideeën vormgaven. Aan het einde van de sessie, die volgens de meeste kinderen veel langer had mogen duren, presenteerden een aantal kinderen hun ontwerpen en hun 3D model aan de rest van de groep.
De workshop bleek een geweldige manier voor kinderen om kennis op te doen over milieu en duurzaamheid en die toepasbaar te maken in hun eigen speel- en leeromgeving. Het enthousiasme en de creativiteit van de kinderen werden aangewakkerd. Ze gingen naar huis met een schat aan nieuwe kennis en hun eigen maquette.
Josefien en Mengsje waren zeer te spreken over de inzet en originaliteit van de kinderen. Hopelijk weten de kinderen hun school te overtuigen om hun schoolplein nog leuker te maken. Al met al was het Junior Science Lab: "Ontwerp je Schoolplein" een groot succes en een leerzame ervaring voor iedereen.
Wat is een Junior Science Lab (JSL)?
Bij een Junior Science Lab (JSL) zijn kinderen van groep 6, 7 of 8 een middag lang de onderzoeker. JSL's beginnen met een kort college van een wetenschapper van Wageningen University en daarna gaan de kinderne aan de slag in een laboratorium of andere ruimte. De leerlingen zetten een onderzoek op, voeren deze uit en bekijken de resultaten. Net als echte onderzoekers dus!