stel je vraag!

Stel je vraag!

Gaan jullie op school met een wetenschappelijk onderwerp aan de slag en wil je meer over dat specifieke onderwerp weten? Onze wetenschappers en studenten staan voor je klaar! Ook als pabo-student kun je via deze website jouw wetenschappelijke vraag stellen.

Voor basisschool

Er is vast wel een onderwerp in de wetenschap waar jij meer over wilt weten. Bijvoorbeeld over techniek (hoe werkt een gps?), gezondheid (zijn light producten gezond?), duurzaamheid (hoe kan ik energie besparen?) of natuur (waarom is zeewater zout?). Deze vragen kun je hier stellen. Medewerkers van de universiteit en van de pabo gaan hun best doen om jouw vraag te beantwoorden.

Bekijk of jouw vraag aansluit bij een van de wetenschappers op deze pagina. Heb je een vraag over iets anders? Dan zoeken wij een andere wetenschapper! Het kan even duren voor we iemand gevonden hebben die een antwoord kan geven op jouw vraag. Daarom krijg je altijd een berichtje om je te laten weten of en wanneer je een antwoord krijgt.

Voor voortgezet onderwijs

Heb je een vraag over profielwerkstukken? Neem contact op met het Profielwerkstukteam. Heb je een andere vraag vanuit het voortgezet onderwijs? Neem dan contact op met Wageningen Pre-University

Antwoord op eerder gestelde vragen

Vraag van Geerten uit Bennekom: Hoe kun je microorganismen zien?

Antwoord van wetenschapper Gosse Schraa: Je hebt een microscoop nodig om micro-organismen te zien. Maar er is een uitzondering. Dan kom je bij mijn lievelingsbacterie. De Thiomargarita Namibiensis is een grote bolvormige bacterie, er zitten eigenlijk twee bacteriën aan elkaar vast. Die bacteriën kun je bijna met het blote oog zien. Op het bovenste plaatje in de linkerbovenhoek zie je die Thiomargarita Namibiensis. Dat vliegje op de foto is een fruitvliegje. Nu zie je dat deze bacterie bijna even groot is als het fruitvliegje. Als je gaat kijken wat de diameter is, dan kom je uit op 700 micrometer. Dat wil zeggen dat als je een millimeter neemt, en je daar 70% van neemt, dat is ongeveer de doorsnede van de bacterie. Dus je kan deze bacterie met het blote oog zien. Maar voor de andere micro-organismen heb je een microscoop nodig.

Bacterie.png

Vraag van Storm uit Zevenaar: Hebben bacteriën een hart?

Antwoord van wetenschapper Clara Belzer: Nee dat hebben ze niet. Bacteriën zijn een cel. Het enige wat die cel eigenlijk doet, is dat er stofjes ingaan, zodat die van zichzelf nog een cel kan maken. Dan is die met z’n tweeën. Die cellen proberen weer meer stofjes op te nemen zodat ze weer allebei nog een cel worden. Meer doen ze niet. Ze hebben geen hart, geen hersenen, alleen maar DNA met een celwandje er omheen.

Vraag van Ruben uit Ede: Waar komen micro-organismen voor?

Antwoord van wetenschapper Gosse Schraa: Op dit plaatje zie je de punt van een speld. Als je een speld 2500 keer gaat vergroten, dan zie je dus al die gele staafjes er op zitten. Dat zijn allemaal bacteriën die op een speld kunnen zitten. Die speld heeft een bocht, daar zit een holte in. Daar gaan die bacteriën zich verzamelen. Ze zitten vooral op plekken waar ze zich goed kunnen verstoppen tegen wat er daar buiten gebeurt.

Punt van speld.png

Hoe print je voedsel met een 3D printer?

Bekijk het antwoord hier!

Vul je gegevens in om je vraag te stellen

Deze webpagina is bedoeld voor wetenschappelijke thema's op de basisschool. Ben je niet verbonden aan een basisschool, kijk dan voor je vraag op deze pagina!