Inclusief communiceren
Steeds meer organisaties streven naar een cultuur waarin iedereen zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelt. Dat vraagt het vermogen om op een goede manier om te gaan met verschillen tussen mensen. In de cursus inclusieve communicatie leer je wat inclusiviteit is en krijg je inzichten en handvatten die je helpen om inclusiever te communiceren.
Inhoud en opzet
Sessie 1: Introductie tot inclusiviteit
In deze eerste sessie ligt de focus op bewustwording. Wat is inclusie en wat is daarbij belangrijk? Je maakt kennis met de diversiteitscirkel en verschillende aspecten van diversiteit. Je gaat meteen aan de slag met het maken van je eigen diversiteitsmatrix. In deze bijeenkomst word je alert op situaties waarin diversiteit een rol kan spelen en krijg je een dieper inzicht in de impact van cultuur. Je gaat terug met praktische handvatten, ideeën en (vervolg)acties die je de volgende (werk)dag al kunt toepassen.
Sessie 2: Onbewuste vooroordelen en inclusief feedback geven
Tijdens deze bijeenkomst staan we stil bij de onbewuste vooroordelen die we allemaal hebben. Zelfs als we ernaar streven om altijd inclusief te communiceren. Wat zijn onbewuste vooroordelen, hoe beïnvloeden ze onze kijk op anderen en wat betekent dit voor de onderlinge interactie? Je krijg strategieën aangereikt waarmee je je bewust kan worden van jouw vooroordelen en hoe je ze kan aanpakken. Daarnaast krijg je inzicht in de verschillende (interculturele) strategieën rondom feedback. Je leert hoe je feedback met elkaar in dialoog kunt uitwisselen. Feedback die duidelijk én respectvol is voor jou en je gesprekspartners, ongeacht verschillen in communicatiestijlen. Je kunt de geleerde strategieën meteen toepassen in je team, in het onderwijs of in andere situaties waarin feedback wordt gedeeld.
Sessie 3: Inclusief taalgebruik
Wil je dat iedereen zich aangesproken voelt en dat je boodschap echt aankomt, dan is het belangrijk om inclusieve taal te gebruiken. Dat is taal die mensen gelijkwaardig behandelt. Die geen verschil maakt tussen opleiding, vaardigheden, hij/zij/die, kleur, religie, beperkingen en heel veel andere zaken als die niet relevant zijn. Tijdens deze bijeenkomst word je je bewust van de valkuilen en leer je waar je op kunt letten om te voorkomen dat je taalgebruik mensen uitsluit. Je krijgt tips en richtlijnen om inclusief te schrijven en spreken. Naast bijvoorbeeld 'othering' en asymmetrische taal komt ook beeldgebruik aan bod. Na deze sessie kun je meteen aan de slag met je eigen tekst.
Training op maat of met open inschrijving
We kunnen deze training op maat maken voor jou of je team, of je kunt meedoen met een van de cursussen met open inschrijving aangeboden door onze partner Radboud in'to Languages.
Training op maat
Kies je voor een training op maat, dan kunnen we deze voor je organiseren bij ons op locatie, incompany of online. Je kunt deze training volgen als individu maar ook als team. In overleg bepalen we wat wenselijk en haalbaar is en bespreken we aanpak en opzet. De kosten voor een incompany- of privéworkshop zijn afhankelijk van je specifieke wensen. Je ontvangt altijd een offerte op maat.
Cursus met open inschrijving van Radboud in'to Languages
Onze partner Radboud in'to Languages organiseert regelmatig cursussen Inclusief communiceren, die voor iedereen toegankelijk zijn. Voor de cursusdata, meer informatie en inschrijving kun je terecht op de website van Radboud in'to Languages.
Interesse?
Wil je meer weten over de training Inclusief communiceren?