Master Biotechnology
Biotechnology richt zich op het inzetten van (delen van) levende organismen voor industriële toepassingen. In deze master verbeter je je vaardigheid en kennis om te werken aan nieuwe producten en technologieën. Denk aan het vervangen van aardolie door hernieuwbare grondstoffen, de ontwikkeling van nieuwe medicijnen, of verbeterde fermentatieprocessen voor levensmiddelen.
Het vakgebied van de moderne biotechnologie is breed en multidisciplinair. Deelgebieden zijn bijvoorbeeld procestechnologie, moleculaire biologie of microbiologie. In de master Biotechnology word je een expert in een van die deelgebieden en ben je in staat om de link naar andere deelgebieden te leggen. Je leert om complexe biotechnologische problemen op te lossen in een multidisciplinair team.
Waarom deze opleiding?
- Je wordt expert in een deelgebied van de biotechnologie.
- Je kunt complexe biotechnologische problemen oplossen in multidisciplinaire teams.
- Je hebt veel keuzemogelijkheden, zowel in specialisaties en keuzevakken als in onderzoeksonderwerpen en toepassingen.
Bekijk het volledige programma op de Engelse pagina
Studieprogramma
In de Engelstalige masteropleiding Biotechnology specialiseer je je in een van de disciplines of in een toepassing binnen de biotechnologie. Daarnaast doe je kennis en vaardigheden op in de andere disciplines om met experts op die terreinen samen te werken. Je leert biotechnologie toe te passen voor het ontwikkelen of verbeteren van producten en processen – van levensmiddelen en biomassa tot medicijnen. Meer informatie kun je vinden op de pagina Studieprogramma. Of Vergelijk de opleiding met onze andere studieprogramma's.
Specialisaties
Je kiest een van de Specialisaties die het beste aansluit bij je persoonlijke interesses en vooropleiding. Je kunt bijvoorbeeld expert worden in het modificeren van DNA (gentechnologie), in het werken met cellen of micro-organismen (cel- of microbiologie), in biochemische omzettingen, of in de ontwikkeling van technische systemen (procestechnologie). Twee specialisaties – cellulaire en moleculaire biotechnologie, en procestechnologie – zijn vooral gericht op één discipline, de andere drie specialisaties zijn gericht op toepassingen.
De vijf verschillende specialisaties zijn (volledige beschrijving in het Engels):
- Cellular and Molecular Biotechnology (life sciences, praktische toepassing van cellulaire en moleculaire kennis)
- Process Technology (ontwerpen van technische stappen in industriële processen)
- Food Biotechnology (levensmiddelentoepassingen)
- Medical Biotechnology (ontwikkeling en productie van vaccins, medicijnen en diagnostiek)
- Environmental and Biobased Technology (gebruik van hernieuwbare hulpbronnen, productie van bio-energie en het upgraden van afval en bijproducten)
Toelating en inschrijving
Om toegelaten te worden tot de masteropleiding biotechnologie moet je voldoen aan een aantal toelatingseisen. Essentieel is dat je ten minste een BSc-diploma of equivalent hebt in de biotechnologie, (moleculaire) biologie, biochemie, life sciences, chemische technologie, milieutechnologie of een gerelateerde opleiding. Het gemiddelde cijfer (GPA) van deze BSc-opleiding moet ten minste 70 procent van het maximumcijfer zijn. Ook nodig zijn een bewijs van beheersing van de Engelse taal, goede wiskundevaardigheden en voldoende computervaardigheden. Een toelatingscommissie zal elke aanmelding individueel beoordelen. Uitgebreide informatie over alle toelatingseisen vind je op de pagina Toelating & inschrijving.
Studenten vertellen
Wil je meer weten over deze master? Lees dan de Studenten verhalen waar ze hun ervaring en mening met ons delen
Na je studie
De master biotechnologie biedt je uitstekende kansen op een mooie carrière. Veel afgestudeerden gaan eerst aan het werk bij een onderzoeksinstituut of universiteit binnen of buiten Nederland. Meer dan de helft van de afgestudeerde biotechnologen start een promotietraject als PhD-student. Na vijf jaar werkt nog circa een derde van de afgestudeerden als wetenschapper bij een universiteit of onderzoekscentrum.
Ongeveer een derde van de afgestudeerden begint als ingenieur of technisch expert. Anderen hebben een baan in de biotechnologische industrie, bij bedrijven als DSM, MSD of Crucell. Het is opvallend dat meer dan de helft van de alumni later in zijn carrière een managementfunctie krijgt. Lees hun verhalen op de pagina Na de opleiding.