Vertrouwenspersoon voor studenten
Krijg je als student te maken met ongewenst of grensoverschrijdend gedrag, dan kun je aankloppen bij de vertrouwenspersoon voor studenten, ook - of vooral - als je twijfelt.
De vertrouwenspersoon adviseert en begeleidt je bij de mogelijke stappen die je kunt zetten. Ze helpen je bijvoorbeeld om je ervaringen te bespreken met de andere partij, maar jij houdt altijd de regie! Zij werken onafhankelijk en alles wat jullie bespreken, is vertrouwelijk.
Wat is ongewenst gedrag
Ongewenst gedrag is gedrag dat je zo hinderlijk vindt dat je er last van hebt tijdens je studie. Niemand anders dan jij bepaalt wat ongewenst is.
Pesten, (sexuele) intimidatie, discriminatie, bedreiging, stalken en roddelen zijn vormen van ongewenst gedrag. Ook heel subtiele vormen kunnen een gevoel van onveiligheid geven en het plezier in je studie verminderen. Het kan zelfs leiden tot stress en psychische- of lichamelijke klachten. Blijf er dus niet mee rondlopen!
Enkele voorbeelden
- Je ontvangt opdringerige (whats-app) berichten van een medestudent;
- Je ervaart discriminatie of racisme;
- Je krijgt meer dan gemiddelde belangstelling van een docent;
- Je krijgt seksueel getinte opmerkingen of grappen te horen, of je wordt onnodig aangeraakt, beetgepakt of de weg versperd;
- Je wordt genegeerd door studiegenoten of je krijgt altijd de meest vervelende klussen met groepsopdrachten;
- Je voelt je vervelend over het feit dat je betrokken wordt bij het roddelen over een studiegenoot, een docent, een adviseur of andere mensen met wie je te maken hebt tijdens je studie;
- Je voelt je niet serieus genomen door studiegenoten, docenten of medewerkers van de Universiteit.
Je kunt ook bij de vertrouwenspersoon aankloppen als je getuigen bent van grensoverschrijdend gedrag gericht op anderen.
Wat kan de vertrouwenspersoon voor je doen
Sabah Nhass en Klaartje Thierry zijn vertrouwenspersoon voor studenten bij WUR. Hoe kunnen zij jou ondersteunen?
- Ze bieden een luisterend oor;
- Opvang als je ongewenst of grensoverschrijdend gedrag ervaart;
- Samen met jou zoeken ze naar oplossingen in dialoog;
- Bespreken van mogelijke stappen;
- Begeleiding wanneer je dit wenst;
- Doorverwijzen naar hulpverlenende instanties (in- en extern);
- De vertrouwenspersoon werkt vertrouwelijk en jij houdt de regie!
Wat kan je zelf doen?
Het is verstandig om eerst met de ander in gesprek te gaan bij ongewenst gedrag. Misschien zijn ze zich niet van bewust van de uitwerking van hun gedrag op jou. Je kunt hen vertellen dat je hun gedrag als ongewenst, kwetsend of zelfs als bedreigend ervaart. Ook kun je het bespreken met iemand die je vertrouwt, een docent, studieadviseur of vriend(in). Lost dat niets op, of is het niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat het gedrag te ernstig is, neem dan contact op met een vertrouwenspersoon.
Wie zijn de vertrouwenspersonen voor studenten?
Als onafhanklijk vertrouwenspersoon helpen wij je van een afstand naar de situatie te kijken. We luisteren naar jouw verhaal, denken mee en verkennen je opties met hun voor- en nadelen. We kijken hoe je voor jezelf de situatie kunt verbeteren of welke andere actie je kunt ondernemen. Dit biedt jou de ruimte om zelf te bepalen of, en zo ja, welke, stappen jij wilt zetten. Wij begeleiden je op weg naar een oplossing.
Sabah Nhass
Stilte houdt situaties vast, praten bevrijdt
Ik zorg voor een vertrouwelijke sfeer - zonder oordeel - waar jij als student vrijuit je verhaal kunt delen. Ik sta klaar om studenten te ondersteunen, met als belangrijkste doel het creëren van een veilige en inclusieve studieomgeving.
Ik heb ruim twintig jaar ervaring binnen de geestelijke gezondheidszorg; heel waardevolle bagage in mijn rol als vertrouwenspersoon.
Ik kijk vanuit een breed perspectief en kom snel tot de kern van een kwestie. Met empathie breng ik een diepere verbinding tot stand.
Door mijn etnisch-culturele achtergrond kan ik diversiteits-sensitief werken. Ik heb oog voor de behoeften, wensen en mogelijkheden van studenten met diverse achtergronden.
Belangrijk voor mij is het koesteren van mijn familie, uiten van mijn creativiteit en genieten van de natuur. Ik heb een prachtige zoon van 14 die voortvloeit uit twee verschillende culturen.
Klaartje Thierry
Je kunt helaas niet beïnvloeden wat je overkomt, maar wel hoe je ermee omgaat.
Klop bij me aan als je even geen idee meer hebt wat je moet doen in situaties die jij als grensoverschrijdend ervaart. Samen sparren we over wat jou dwars zit, waarom het je raakt en welke oplossingen er zijn.
Ik studeerde arbeid- en organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht. Sinds 2000 werk ik als organisatieadviseur, coach, trainer en selectiepsycholoog. Vanuit Werk in Vertrouwen werk ik voor bedrijven en onderwijsinstellingen als extern vertrouwenspersoon.
Ik breng graag mijn tijd door met mijn gezin, vrienden en sport. Onze twee studerende kinderen brengen mij dicht bij de doelgroep van de WUR. Met mijn man en onze jongste, een middelbare scholier, woon ik in het midden van het land.