Studieprogramma - BSc Economie en Beleid
Je wordt opgeleid tot toegepast economisch expert. Door het brede karakter van deze opleiding kun je communiceren met wetenschappers en beleidsmakers uit zeer verschillende disciplines. Hierdoor zijn Wageningse economen vaak bruggenbouwers die partijen bij elkaar brengen om samen oplossingen te zoeken.
Wanneer je Economie en Beleid studeert, studeer je 3 jaar fulltime.
Jaar 1
In je eerste studiejaar leer je alles over de economie en ontdek je meteen allerlei links met natuur en milieu. Je maakt ook kennis met het vakgebied bestuurskunde en je leert onderzoek doen. Dat pas je meteen toe bij het vak Analyse van een probleemveld.
Jaar 2
Na het eerste jaar is het tijd voor verdere verdieping op het vlak van Econometrie, Micro-economie en EU-beleid. Je gaat ook specialiseren door vakken te kiezen. Zo leg je de focus op een van de vier aandachtsvelden.
Jaar 3
Je hebt veel keuze in het derde jaar. Zo kies je vakken uit je gekozen aandachtsveld en schrijf je je thesis. Verplichte vakken zijn er ook, waarmee je een goede basis legt om onderzoek te doen en theorieën toe te passen. Tenslotte is er een flink deel vrije-keuze ruimte die je helemaal zelf mag invullen. Dat kan bijvoorbeeld door een minor te doen bij een andere Nederlandse of buitenlandse universiteit.
Onderwijsvormen
De studie bestaat uit:
- Hoorcolleges: een docent behandelt klassikaal de lesstof;
- Werkcolleges: je doet een individuele opdracht of een opdracht met een groepje;
- Practica: dit zijn vooral computerpractica waarin je werkt met economische en statistische modellen;
- Probleemgestuurd Onderwijs (PGO): je werkt met een groep en een begeleider aan een casus die je moet oplossen;
- Zelfstudie: zelfstudie zit in je rooster, maar kun je ook zelf inplannen buiten je rooster.