Alumniverhaal
Diederik de Jonge - Junior Energy Trader, Energiehandelsbedrijf Northpool B.V.
Diederik de Jonge volgde de bachelor Economie en Beleid (BEB) in Wageningen. Na zijn master ging hij aan de slag als Analist bij Energy Trading Company B.V. Op dit moment werkt hij als Junior Energy Trader bij energiehandelsbedrijf Northpool B.V.
Waarom koos je ervoor om Economie en Beleid in Wageningen te gaan studeren?
De keuze om in Wageningen economie en beleid te gaan studeren was om meerwaarde te kunnen creëren voor het klimaat door economie. Dat is ook waarom ik nu werk in de energiesector. Tijdens mijn bachelor wilde ik de onderwerpen en vakgebieden zo breed mogelijk houden. Naast mijn economische vakkenpakket koos ik een minor met vakken gericht op de natuurlijke processen op aarde. Ik kwam erachter dat ik het ‘analytische’ uiteindelijk interessanter vond dan het ‘beleidsmatige’ en koos in mijn vervolgmaster (Management, Economics and Consumer Studies) dan ook de specialisatie Milieueconomie. Deze specialisatie gaf de mogelijkheid om de onderwerpen breed te houden, maar zorgde wel voor de nodige tools om de diverse onderwerpen analytisch te benaderen. De stage bij de afdeling Energy and Climate binnen Triodos Investment Management en de thesis bij Ecofys (een duurzame energie consultant) legden de basis voor mijn huidige carrière in de energiewereld. Het is onmogelijk om economie los te zien van energie.
Wat ben je na je studie gaan doen?
Ik werkte als analist gedurende anderhalf jaar bij een kleine handelsorganisatie binnen een lokale energieleverancier, genaamd Energy Trading Company B.V. Hier was ik verantwoordelijk voor het rapporteren van de P&L (profit & loss) van de productiebronnen en consumenten. Daarnaast verrichtte ik onderzoek naar het verbeteren van energiecontracten die afhankelijker worden van duurzame maar zeer flexibele energiebronnen.
Wat voor werk doe je nu?
Op dit moment werk ik als Junior Energy Trader bij Northpool B.V., een energiehandelsbedrijf. Northpool handelt nationaal en internationaal om energie te leveren waar nodig. Hiermee creëren we flexibiliteit wat leidt tot een efficiëntere markt. Als handelaar gebruik je de puurste vorm van economie om het energienet te balanceren: vraag en aanbod moet altijd aan elkaar gelijk zijn, omdat anders kortsluiting ontstaat. De markt wordt nog steeds gedomineerd door fossiele bronnen, echter met de energietransitie bepalen wind en zon (voornamelijk in Duitsland) in steeds grotere mate de markt. Dit brengt veel mogelijkheden met zich mee, maar ook onzekerheid. De belangrijkste taak als energie handelaar is om als eerste te weten wat er in de markt speelt en daar zodanig op in te spelen. Mijn ambitie is om de kennis van het handelen in energie om te zetten in een positieve impact op het milieu.