Studieprogramma - BSc Biotechnologie
Spreekt de Bacheloropleiding Biotechnologie je aan? Kijk dan hier welke vakken je gaat volgen en wat je kunt verwachten. Vraag jezelf af: maakt dit mij enthousiast en zie ik mezelf hier al studeren?
Wanneer je Biotechnologie studeert, studeer je dit drie jaar, fulltime. De studie begint in het Nederlands en schakelt geleidelijk over naar het Engels. De vakken in het eerste jaar zijn alle verplicht, later krijg je meer keuzeruimte.
Jaar 1
Het eerste studiejaar legt de basis voor de hele studie. Je volgt
algemene vakken in celbiologie, microbiologie, biochemie, scheikunde en
wiskunde met studenten uit andere vakgebieden, maar ook opleidingsspecifieke vakken zoals Biotechnologie 1, Proceskunde en Cell
Factory Design.
algemene vakken in celbiologie, microbiologie, biochemie, scheikunde en
wiskunde met studenten uit andere vakgebieden, maar ook opleidingsspecifieke vakken zoals Biotechnologie 1, Proceskunde en Cell
Factory Design.
Jaar 2
In het tweede studie jaar bouw je op de kennis die je in het eerste jaar hebt opgedaan. Je volgt nu meer biologische en procestechnologische vakken. Ook krijg je de kans om je te specialiseren in jouw favoriete richting: biologisch, chemisch of engineering.
Jaar 3
In het derde jaar krijg je de ruimte om zelf je keuzevakken in te delen. Die mogen verbonden zijn aan biotechnologie, maar mogen ook gaan over andere wetenschapsgebieden. Je gaat hiernaast aan de slag met je thesis, een zelfstandig onderzoek naar een onderwerp dat je zelf uitkiest. Bij Biotechnologie is de thesis lang genoeg om zelf ook de proeven in het lab uit te voeren.
Minor
Tijdens je derde jaar kun je je kennis met een minor nog verbreden of verdiepen. Deze minor kies je helemaal zelf. Je volgt hem in Nederland of in het buitenland. Een minor is een van de opties voor het invullen van de vrije keuze.
Onderwijsvormen
De studie bestaat uit:
- Hoorcolleges: een docent vertelt klassikaal de lesstof;
- Werkcolleges: met behulp van een docent werk je alleen of in een klein groepje aan een opdracht; vaak gebruik je computersimulaties;
- Practica: dan doe je experimenten in een laboratorium of practicumzaal. Denk aan het uitvoeren van chemische proeven of kweken van bacteriën in het laboratorium of het in elkaar zetten van een bioreactor in een practicumzaal;
- Groepswerk: je werkt met een groep en een begeleider aan een casus die je moet oplossen;
- Zelfstudie: zelfstudie zit in je rooster, maar kun je ook zelf inplannen buiten je rooster.
Studiebegeleiding
Bij WUR vinden we persoonlijke begeleiding en contact heel belangrijk. Daarom is het aantal begeleiders (docenten, studieadviseurs en – begeleiders) die jou helpt bij doorlopen van je studie een stuk groter dan bij andere universiteiten in Nederland. Daarmee maken we de kans dat je uitvalt tijdens je studie kleiner. Ook geeft die persoonlijke touch meer studieplezier. Dit bewijst dat we écht betrokken zijn bij je.
Vergelijk de opleiding
Nieuwsgierig naar hoe deze studie het doet vergeleken met vergelijkbare studies op andere universiteiten? Vergelijk Biotechnologie met andere opleidingen.