Veelgestelde vragen
Hoe zijn de contacturen ingedeeld?
De vakken bestaan over het algemeen uit hoorcolleges en werkcolleges. Practica heb je bij deze studie maar weinig, met uitzondering van de computerpractica. Daarnaast besteed je tijd aan zelfstudie. Het gemiddeld aantal contacturen ligt bij Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen rond de 18 uur.
Hoe is een academisch jaar ingedeeld?
In periode 3 (deze start na de kerstvakantie) en periode 4 volg je één vak gedurende vier weken. Je hebt dan in de ochtend en de middag hetzelfde vak. Per jaar zijn er twee hertentamen periodes waarin je alle vakken kunt herkansen. Deze zijn in februari en juli.
Hoeveel contacturen zijn er?
Wat is een leerstoelgroep?
Hoe is de groep studenten samengesteld?
Is er een bindend studieadvies (BSA)?
Er is een BSA van 36 ECTS. Een volledig studiejaar omvat 60 ECTS wat inhoud dat je ruim de helft van het jaar in het eerste jaar moet halen om door te mogen naar het tweede jaar. Met studenten die dit aantal ECTS niet lijken te halen worden er tussentijdse begeleidingsgesprekken gevoerd.
Uiteraard is het doel 60 ECTS te behalen in het eerste studiejaar. Gemiddeld over de afgelopen 3 jaar haalt 56% van de studenten (die de studie vervolgt na het eerste jaar) deze 60 ECTS binnen de eerste 12 maanden van de opleiding.
In hoeverre is er persoonlijke aandacht?
Bij Wageningen University & Research ben je meer dan alleen een registratienummer. Dit begint op de studiedag tijdens de Algemene Introductie dagen. Je maakt kennis met je eigen studieadviseur. En oudere jaars studenten in de rol van mentor Zij vertellen alle praktische dingen over studeren aan de WUR. Elke student heeft een eerstejaarsgesprek met de studieadviseur om kennis te maken.
Docenten worden graag aangesproken tijdens de pauzes van de colleges en beantwoorden je vragen zo veel mogelijk persoonlijk.
Hoeveel wordt er ingegaan op de life sciences?
Wageningen University & Research is met name gericht op life sciences. Binnen de studie Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen zul je hier dan ook mee te maken krijgen. Allereerst heb je in het eerste en tweede jaar een vak gericht op de life sciences. Hierbij zul je basiskennis meekrijgen van de life sciences. Deze vakken zijn met name bedoeld om je te leren samenwerken met mensen die een totaal andere studie zoals voeding of levensmiddelentechnologie hebben gedaan en met wie je later samenwerkt om bijvoorbeeld nieuwe producten te ontwikkelen of de kwaliteit van een product te bewaken.
Naast de vakken over life science, zul je ook veel voorbeelden met voedingsproducten krijgen tijdens je colleges. Vaak bekijk je de keten van een bepaald voedingsproduct. Je gaat hierbij niet in op de samenstelling van een product zelf, maar je gebruikt het product meer om de betreffende keten te bekijken. Als er bijvoorbeeld lamsvlees uit Nieuw-Zeeland op de Nederlandse markt wordt geïntroduceerd, dan focus jij je op de kenmerken en productiewijze van het lamsvlees en onderzoek je hoe de doelgroep eruit ziet en hoe je die voor dit nieuwe product kunt interesseren.
Hoeveel vakken worden er in het Engels gegeven?
Wat zijn Fast Moving Consumer Goods en hoe diep gaan we in op de producten?
Wageningen University & Research: “To explore the potential of nature to improve the quality of life”. Quality of life betekent voor Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen aandacht voor de agrofood keten, producten die je nodig hebt in het dagelijks leven. De zogeheten Fast Moving Consumer Goods. Allereerst heb je in het eerste en tweede jaar een vak gericht op voeding. Hierin krijg je basiskennis mee vanuit de bètawetenschappen. Deze vakken zijn met name bedoeld om je te leren samenwerken met mensen die een totaal andere studie zoals voeding of levensmiddelentechnologie hebben gedaan en met wie je later samenwerkt om bijvoorbeeld nieuwe producten te ontwikkelen of de kwaliteit van een product te bewaken.
Naast deze vakken, krijg je ook vaak voorbeelden met voedingsproducten tijdens je colleges. Je bekijkt de keten van een bepaald voedingsproduct. Hierbij ga je niet in op de samenstelling van een product zelf, maar je gebruikt het product meer om de betreffende keten te bekijken. Als er bijvoorbeeld lamsvlees uit Nieuw Zeeland op de Nederlandse markt wordt geïntroduceerd, dan focus jij je op de kenmerken en productiewijze van het lamsvlees en onderzoek je hoe de doelgroep eruit ziet en hoe je die voor dit nieuwe product kunt interesseren.
Hoe is het studentenleven in Wageningen?
Hoe vind ik een kamer in Wageningen?
In de meeste studentensteden is er een tekort aan kamers. Het is belangrijk om je snel in te schrijven bij een woningstichting. Vaak kan dat al maanden voordat je echt gaat studeren. Dat maakt de kans op een kamer natuurlijk groter.
Als student moet je je ook afvragen hoe je wilt gaan wonen. Alleen op een kamer met een hospita, met een groep andere studenten op een studentenflat? In de binnenstad of liever in een klein dorp in de buurt? In het begin zul je nog niet veel keuze hebben, maar wie weet wat er allemaal op je pad komt…
Bekende aanbieders van kamer zijn ROOM.nl (idealis), DUWO, Kamernet, Facebook, makelaars, Socius en Xior.
Ook voor kamers is er een ‘puntensysteem‘. Daarmee kun je berekenen hoeveel een kamer mag kosten. Het puntensysteem helpt ook om kamers te vergelijken. Dit puntensysteem is door de Rijksoverheid vastgesteld. Hiermee kan een student bekijken of zijn kamer een redelijk aantal punten heeft gekregen. Het berekenen van de hoeveelheid punten is een inschatting. Op basis hiervan kun je in een tabel bekijken of je een redelijke huurprijs betaalt. Er zijn verschillen tussen studentensteden. Met een gemiddelde prijs van €347,00 per maand is Wageningen gemiddeld het laagste van alle studentensteden in Nederland.
Kan je extra vakken volgen naast het aangeboden programma?
Wat zijn de voorvereisten voor Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen
C&M | E&M | N&G | N&T |
Met Wi-A of Wi-B | Toelaatbaar | Toelaatbaar | Toelaatbaar |
Kijk hier voor de algemene toelatingseisen voor een Bacheloropleiding aan Wageningen University & Research
Kan je bedrijfsvakken volgen wanneer je in het tweede jaar de richting consument hebt gekozen en anders om?
Wat is het verschil tussen Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen en andere bedrijfswetenschappen?
Bedrijfswetenschappen kun je aan bijna elke universiteit studeren. Het wordt daar vaak gecombineerd met bedrijfseconomie of micro/macro economie. Elke universiteit heeft een eigen specialisme. Sommige universiteiten zijn erg goed in financiële bedrijfseconomie, andere focussen zich vooral op de zakelijke dienstverlening.
In Wageningen richten wij ons op de Fast Moving Consumer Goods (FMCG) sector. FMCG zijn producten die als consument (bijna) dagelijks in handen hebben, denk bijvoorbeeld aan eten en drinken, maar ook verzorgingsproducten. Een sector die continue in beweging is en veel dynamiek kent. We kijken naar de waarde vermeerdering in de productieketen van deze FMCG sector. Hierbij maken we gebruik van verschillende invalshoeken. De laatste schakel “de consument” krijgt hierbij extra aandacht.
Kan ik vakken volgen in het buitenland?
In het derde jaar (in de vrije keuze ruimte) kun je ervoor kiezen om naar het buitenland te gaan. Je kan binnen, maar ook buiten Europa aanmelden bij een andere universiteit. Je aanmelding wordt beoordeeld op basis van je motivatie, cijfers en eventuele buitenschoolse activiteiten. Wageningen University & Research heeft een groot netwerk bestaande uit verschillende universiteiten. Tevens kun je ook denken aan een summerschool of een stage in het buitenland.
Kijk voor meer informatie bij study abroad.
Financiering is een belangrijk onderdeel om over na te denken als je naar het buitenland wilt om te studeren. Hiervoor kan je de Erasmusbeurs aanvragen. Lees hier meer over de vereisten en mogelijkheden.