Vergelijk Soil, Water, Atmosphere met andere opleidingen
Vergelijking van de bacheloropleiding Soil, Water, Atmosphere met andere opleidingen in Wageningen of met opleidingen bij andere instellingen.
Vergelijk met andere opleidingen in Wageningen
Bij Wageningen University & Research zijn er verschillend opleidingen die zich met hetzelfde domein bezig houden als Soil, Water, Atmosphere. Maar er zijn ook duidelijke verschillen tussen deze opleidingen. We hebben het voor je op een rijtje gezet.
Tijdens de opleiding Environmental Sciences leer je milieu- en duurzaamheid vraagstukken op de lossen. Dit doe je door milieuproblemen vanuit de natuurwetenschappelijke, technologische en sociaalwetenschappelijke perspectieven te benaderen. Door deze perspectieven te combineren leer je duurzame oplossingen te vinden voor milieu gerelateerde problemen. In de opleiding Soil, Water, Atmosphere leer je ook milieuproblemen oplossen, maar hierbij komt de sociaalwetenschappelijke perspectief niet terug in het studieprogramma, de problemen worden puur vanuit de natuurwetenschappelijke kant benaderd.
BSc Internationaal Land and Water Management
Tijdens de opleiding International Land and Water Management doe je kennis op over land, watergebruik en het beheer daarvan. Met deze kennis zorg je voor een duurzaam gebruik en eerlijke verdeling van land en water, in internationale context. In de opleiding International Land and Water Management speelt natuurwetenschappelijke kennis een belangrijke, maar in tegenstelling tot de opleiding Soil, Water, Atmosphere zijn maatschappelijke en sociaaleconomische factoren ook belangrijk tijdens de opleiding. Soil, Water, Atmosphere legt de nadruk op de natuurwetenschappelijke kennis, die in deze studie vanuit een breder perspectief wordt behandeld.
Tijdens de opleiding Marine Sciences leer je marine ecosystemen beter begrijpen. Deze brede opleiding is gericht op de ecologische processen in de zee, het belang van de zee als voedingsbron en het maatschappelijke belang van de zee. Met een opleiding Soil, Water, Atmosphere kun je ook werken aan het beter begrijpen van het marine systeem, denk hierbij aan oceaanstromingen en CO2 uitwisseling met de zee. De sociaal en ecologische kant komt echter niet terug in de studie Soil, Water, Atmosphere.
Tijdens de opleiding Bos- en Natuurbeheer leer je hoe belangrijk de natuur is voor onze maatschappij. Je verdiept je in de ecologische processen in natuurgebieden. Daarnaast zitten er ook meer maatschappelijke aspecten in de studie, zoals natuurbeleid, economie en hoe mensen de natuur ervaren. Tijdens een opleiding Soil, Water, Atmosphere besteed je ook aandacht aan bos en natuurgebieden, maar dit wordt gedaan vanuit de natuurwetenschappelijke aspecten (bijv. waterstroming in/bij een natuurgebied).
BSc Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning
In de opleiding Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning maak je plannen voor de toekomst van steden en het platteland. Hierbij maak je gebruik van natuurwetenschappelijke kennis als basis, maar ook sociaaleconomische aspecten spelen een belangrijke rol in de opleiding. Soil, Water, Atmosphere is een echte Bèta opleiding waar het natuurwetenschappelijke perspectief centraal staat.
Vergelijk met opleidingen bij andere instellingen
De Bachelor Soil, Water, Atmosphere heeft een aantal opleidingen bij andere Nederlandse universiteiten die zich met dezelfde onderwerpen bezig houden. Er zijn wel een aantal belangrijke verschillen tussen deze opleidingen en Soil, Water, Atmosphere. We hebben het voor je op een rijtje gezet.
Aardwetenschappen, Universiteit Utrecht
Aardwetenschappen en Soil, Water Atmosphere zijn allebei natuurwetenschappelijke opleidingen over systeem aarde. Daarnaast is het onderwijs vergelijkbaar, met ongeveer even veel contacturen en excursies gedurende het eerste jaar. Het verschil tussen de opleidingen is dat Aardwetenschappen meer aandacht besteed aan de (diepere) geologie, terwijl de focus van Soil, Water, Atmosphere meer ligt bij de samenhang tussen processen in de drie domeinen: bodem, water en atmosfeer. Steekwoorden voor Aardwetenschappen zijn 'geologie' en 'geomorfologie', en voor Soil, Water, Atmosphere 'bodemvorming geomorfologie', 'hydrologie' en 'meteorologie klimatologie'.
Aardwetenschappen, Vrije Universiteit Amsterdam
Aardwetenschappen en Soil, Water, Atmosphere zijn beiden natuurwetenschappelijke opleidingen over het systeem aarde. Ook in lesvormen zijn de opleidingen vergelijkbaar: er zijn ongeveer evenveel colleges en veldpractica.
Het verschil tussen beide opleidingen is dat Aardwetenschappen meer aandacht besteedt aan de (diepere) geologie terwijl Soil, Water, Atmosphere juist veel meer ingaat op de samenhang tussen de processen tussen de drie domeinen; Bodem, Water en Atmosfeer.
Applied Earth Sciences, TU Delft
Technical Earth Sciences focust zich op het deel van de aarde dat in sterke wisselwerking staat met onze leefomgeving; de aardkorst. De opleiding richt zich op het combineren van kennis over de aarde met techniek om bijvoorbeeld effecten van klimaatverandering te monitoren en voorspellen, of te onderzoeken hoe we duurzamer met de aarde om kunnen gaan. Soil, Water, Atmosphere focust meer op het leren begrijpen van de 3 systemen, bodem, water en atmosfeer en hoe die elkaar beïnvloeden en legt op deze wijze een link met klimaatverandering. Tijdens je studie Soil, Water, Atmosphere leer je bijvoorbeeld het ‘lezen van een landschap’ en daarmee begrijpen wat de geologische achtergrond is van een gebied.
Civiele Techniek, TU Delft
Zowel Soil, Water, Atmosphere als de Civiele Techniek leidt (onder andere) op tot academisch geschoold hydroloog (na de afronding van een bijbehorende master). De insteek van de opleidingen verschilt echter wel sterk. De opleiding Soil, Water, Atmosphere ziet de hydrologie als integraal onderdeel van het aardse domein (inclusief atmosfeer), waar de opleiding Civiele Techniek het zwaartepunt vooral heeft liggen bij de wis- en natuurkunde van de grote civieltechnische constructies (bruggen, waterwerken), dus vanuit de constructieleer. Ook is binnen Civiele Techniek geen aandacht voor meteorologie en bodemkunde.
Natuur- en Sterrenkunde, Universiteit Utrecht
Zowel Natuur- en Sterrenkunde als Soil, Water, Atmosphere leiden op wetenschappelijk niveau meteorologen op. De insteek is echter behoorlijk verschillend. De meteorologische aspecten van Soil, Water, Atmosphere zijn geïntegreerd met het aardwetenschappelijke domein. Natuur- en Sterrenkunde legt de basis voornamelijk met wiskundige en natuurkundige kennis. Dit maakt de Bodem, Water, Atmosphere een combinatie van theorie en praktijk en natuur en sterrenkunde theoretisch gefocust.
Future Planet Studies, Universiteit van Amsterdam
De studie Future Planet studies, combineert natuurwetenschappelijke en sociaalwetenschappelijke kennis met elkaar, om zo een duurzame toekomst voor onze planeet te kunnen creëren. Vergeleken met de opleiding Soil, Water, Atmosphere komen er deels vergelijkbare vraagstukken aan bod. Tijdens de Bachelor Future Planet Studies worden alleen ook de sociaal- economische aspecten behandeld terwijl dit bij Soil, Water, Atmosphere niet het geval is.
Global Sustainabillity Science, Utrecht University
Global Sustainability Science is een combinatie van social sciences en Earth Sciences. Binnen het Earth Science domein heeft de opleiding verschillende onderwerpen die overeenkomen met het studieprogramma van Bodem, Water, Atmosphere. Daarnaast speelt het werkgebied social sciences ook een belangrijke rol binnen het studieprogramma. Hierdoor is de Earth sciences kennis in het programma minder uitgebreid dan bij Soil, Water, Atmosphere.