Alumniverhaal
Alumni Laura - Junior project engineer bodemsanering bij Witteveen+Bos
Laura's avontuur in Wageningen begon in 2013 toen ze zich inschreef voor de BSc-opleiding 'Soil, Water, Atmosphere'. De keuze om aan Wageningen University te gaan studeren was snel gemaakt en vol goede moed begon ze aan haar eerste jaar. Na iets meer dan 5 jaar behaalde ze haar bachelordiploma en ging door naar de master Earth and Environment.
Welke specialisatie heb je gekozen in je masters?
Ik heb gekozen voor de specialisatie waterkwaliteit omdat ik erg geïnteresseerd was in waterchemie. In mijn tweede jaar gebeurde er iets dat mijn hele wereld op zijn kop zette, de COVID-19 epidemie brak uit. Ik werkte op dat moment aan mijn thesis, waarin ik de sorptie van PCB congeneren op verweerd microplastic onderzocht en was net klaar met de eerste helft van mijn labonderzoek. De dag voordat de universiteit haar deuren sloot, kon ik de laatste monsters in de gaschromatograaf stoppen, zodat ik gegevens had om mee te werken. Ik maakte het resterende deel van mijn scriptie af aan de keukentafel van mijn ouders.
Kun je ons iets vertellen over de stage die je hebt gelopen?
Ik heb stage gelopen bij de afdeling 'Stedelijk Water en Geotechniek' van het ingenieursbureau van de gemeente Rotterdam. Ik heb onderzocht of de aanwezigheid van een waterdoorlatende verharding leidt tot een verandering in de kwaliteit van het lokale grond- en oppervlaktewater. Op drie verschillende tijdstippen zijn watermonsters genomen, waarvan ik de samenstelling heb vergeleken met verschillende milieukwaliteitseisen om iets te kunnen zeggen over de te verwachten verandering in de kwaliteit van het water in de stad. In december 2020 rondde ik mijn stage af en behaalde ik mijn MSc-diploma. Vier maanden later tekende ik mijn contract bij Witteveen+Bos en in mei 2021 ben ik begonnen als junior project engineer bij de groep Bodemsanering.
Wat doe je als junior project engineer?
Er is veel afwisseling in mijn werkdagen aangezien ik meestal aan 5 tot 6 projecten tegelijk werk en elk project is anders. Het ene moment maak ik een offerte voor een potentiële nieuwe klant en bereken ik hoeveel boringen, peilbuizen en analyses er nodig zijn en wat dat project gaat kosten. Het andere moment bereid ik het veldwerk voor, zodat het een paar dagen later door een onderaannemer kan worden uitgevoerd. Verder geef ik het lab de opdracht om monsters van projecten te analyseren en schrijf ik rapporten, zodat die naar de klant kunnen worden gestuurd voor commentaar.
Wat zou je tegen toekomstige studenten willen zeggen?
Ik ben heel blij met waar ik na mijn afstuderen terecht ben gekomen. Een jaar geleden zou ik je echter voor gek hebben verklaard als je had gezegd dat ik me dagelijks met bodemonderzoek en bodemkwaliteit zou bezighouden, omdat ik me tijdens mijn studie zoveel met waterkwaliteit had beziggehouden. Hieruit blijkt dat je je niet per se hoeft te houden aan het specifieke onderwerp waarin je je tijdens je studie hebt gespecialiseerd. Je bent voorbereid als een veelzijdige wetenschapper met een brede set aan kennis en vaardigheden. En als ik je één advies mag geven: bedenk in welke richting je je wilt specialiseren, maar blijf tegelijkertijd open-minded. Er is meer mogelijk dan je denkt!