
Interview
Derk te Bokkel, van boerenkleinzoon tot CEO bij een toonaangevend internationaal bedrijf in maritieme technologie
Alumnus Derk te Bokkel is sinds 2023 directievoorzitter bij Royal IHC, een high tech systems bedrijf gespecialiseerd in bagger- en offshoretechnologie en baggerschepen. Samen met alumnus CFO Bert-Jaap Dijkstra leidt hij een wereldwijd actieve organisatie met ca. 2000 engineers en vakmensen.
Logische keuze
De keuze voor Wageningen University & Research (WUR) was voor Derk altijd logisch, als kleinzoon van een boer en zoon van een bestuurder uit de landbouwcoöperatieve wereld. Thuis draaide alles om tuin en planten, zijn eigen hobby’s lagen ook in die sfeer, en exacte vakken lagen hem goed. Eenmaal begonnen aan de propedeuse fytopathologie bleek echter al snel dat het labwerk hem minder, en bestuurswerk hem meer lag. Hij is daarom na een tussenstop in militaire dienst opnieuw begonnen met agrarische economie, specialisatie bedrijfs- en marktkunde.
Derk: "Uiteraard zit er in de Wageningse opleiding een element van sectorspecialisatie, maar Wageningers zijn ook elders gewild. Zowel Bert-Jaap als ikzelf kregen een aanbieding van Shell en zodoende een introductie in een heel andere tak van sport. Wij zijn beiden in de industrie gebleven en hebben het daar, met alle dynamiek, zeer naar onze zin. Na Shell heb ik een aantal jaren in diverse functies bij Stork en Sphinx (keramiek) gewerkt, voordat ik voor mezelf begon. Als consultant/interimmanager en later als investeerder heb ik veel met strategie, herstructuringen en financieringen te maken gehad; dat waren precies de kwaliteiten die een paar jaar geleden bij Royal IHC gezocht werden.
Een Wageninger in de industrie
Als ingenieur heb je gemeen met de andere technisch opgeleiden dat je interesse voor de inhoud hebt. Dat wordt snel opgemerkt en van acceptatieproblemen heb ik nooit last gehad. Zeker in managementfuncties geldt dat gedetailleerde kennis van techniek niet doorslaggevend is voor het kunnen leiden van een bedrijf. Ik voelde me in de eerste jaren als Wageninger echter wel af en toe als klein duimpje in de grote wereld. Daarom heb ik wel eens overwogen, zoals Bert-Jaap wel heeft gedaan, om nog een MBA te doen. Achteraf gezien was het vermoedelijk wel verstandig geweest om dat ook te doen, omdat de financiële basis van het economisch-bedrijfskundige onderwijs in Wageningen beperkt is. Anderzijds was mijn professor Bedrijfskunde Dré Kampfraath afkomstig van Hoogovens en ik merk dat ik vrijwel dagelijks nog steeds concepten gebruik die hij in zijn colleges had vervlochten.
Uitdagingen bij Royal IHC
Internationaal werken sprak me altijd al aan. Wageningen was ook altijd al internationaal, alhoewel dat in mijn tijd nog beperkt was tot ontwikkelingsgerelateerde disciplines. In mijn periode als raadslid van de Universiteitsraad heb ik destijds daarom ook al een nota 'internationalisering' ingediend om het werkveld ook internationaal te verbreden. In de industrie is met name de dynamiek van belang van de verschuivende industriële zwaartepunten in de wereld, en hoe je daar als Nederlands bedrijf op reageert. In essentie verschilt die vraagstelling niet van die in de agrarische sector. Als bedrijf of instelling kun je alleen overeind blijven door kennisontwikkeling en -exploitatie. Onze research- en IP-portfolio speelt dus ook een grote rol in ons bedrijfsmodel.
Zon- en windparken en investeringsfonds
Doordat ik in mijn loopbaan veel gereisd heb en ook een fors aantal jaren in het buitenland gewoond en gewerkt heb, is er voor maatschappelijke activiteiten niet veel ruimte geweest. Na terugkomst in Nederland heb ik mij actief op de energiepolitiek gericht en heb met een burgerenergiecoöperatie ook verschillende zon- en windparken gesticht. Daar kwam ik ook veel gelijkgezinden, waaronder een bovengemiddeld aantal Wageningers, tegen. In die omgeving komen bestuurlijke aspecten, techniek, financiering en burgerparticipatie op een hele leuke manier samen, zodat ik ook nog wat kan doen met mijn in Wageningen opgedane politieke ervaring. Bij Royal IHC werk ik momenteel samen met een andere WUR alumnus, Wubbo Tempel, die ik nog uit de studentenpolitiek in Wageningen ken, ook weer aan een windproject. Hij is nu wethouder in Krimpen aan den IJssel. Erg leuk.
In mijn Raad van Commissarissen heeft ook nog een WUR alumna zitting: Birgit Otto (Milieuhygiëne 1982). Verder heb ik nog een beperkt aantal goede vrienden uit Wageningen, die ik regelmatig zie. Een van hen heeft met een aantal andere initiatiefnemers uit de agrarische sector een investeringsfonds in landbouwgrond in Roemenië, waar ik in de Raad van Toezicht actief ben. Dit fonds investeert onder andere ook in grondverbetering en irrigatie, wat in die regio van groot belang is. Met mijn Wageningse achtergrond en mijn financieel-strategische ervaring uit de industrie kan ik me daar goed bewegen.
Tips voor studenten
De studies in Wageningen hebben altijd een grote vrije keuzeruimte gehad. Maak daar vooral gebruik van en richt je op dingen die je leuk vindt. De eerste keuze voor een studierichting is nooit zaligmakend, interesses verschuiven en ook de werkgelegenheidsperspectieven willen nog wel eens veranderen. Zoek daarbij vooral je eigen weg. Werkgevers hebben meer aan mensen met een eigen mening die ook durven te experimenteren, dan aan mensen die netjes de geijkte paden volgen."
Bij Royal IHC is het mogelijk om stage te lopen voor studenten bedrijfskunde of agrotechnologie. Verder zijn er ook raakvlakken met andere technische studies zoals sensortechniek. Bekijk hier de career opportunities.
Aanvullende gegevens
Derk te Bokkel - Appointed CEO Royal of IHC WUR-Master Agricultural Economics 1987
Bert-Jaap Dijkstra - Appointed as Royal IHC's new CFO WUR-Master Soil Chemistry and Physics 1997
Derk te Bokkel - CEO of the year 2024
Royal IHC - Website Royal IHC
Interview NOS - The Defence and security-related industry resilience act
Een vergelijkbare studie volgen? Kijk bij:
WUR Master studie - Sustainable Business and Innovation
WUR Master studie - Earth and Environment