Alumnibijeenkomst
Bijeenkomst SLE - Landbouw en water: de economische gevolgen
De Studiekring voor Landbouweconomie (SLE) nodigt haar leden en andere geinteresseerden uit voor een bijeenkomst over (landbouw)economische gevolgen van veranderingen en onzekerheden op het gebied van water.
Als grootste grondgebruiker heeft de landbouwsector een belangrijke relatie met water. Zo hebben landbouwbodems een belangrijke bufferfunctie om water vast te houden, maar is de sector tegelijkertijd een grote vrager om de gewassen in het groeiseizoen te voorzien van water. Als gevolg van klimaatverandering ziet het KNMI trends naar warmer, maar tegelijkertijd ook zowel drogere als nattere weersomstandigheden. Al deze trends hebben een belangrijke invloed op de teeltomstandigheden voor de Nederlandse landbouwsector.
SLE organiseert deze bijeenkomst om meer inzicht te bieden in en debat te stimuleren over de (landbouw)economische gevolgen van deze toekomstige veranderingen en onzekerheden op het gebied van water.
Sprekers
Tijdens deze bijeenkomst zal Sinne van der Veer (Wageningen Economic Research) recent Wagenings onderzoek naar de effecten van extreem weer op gewasproductie toelichten. Waar veel onderzoek zich primair richt op de effecten van klimaatverandering op landelijk of regionaal niveau, is nu specifiek gekeken naar de effecten op bedrijfsniveau. In het bijzonder wordt ingegaan op de rol die grondsoort, beregening en (kunst)mest toepassing spelen in het effect van klimaat op gewasproductie te belichten.
Barend Bekamp (Food&Agri RaboResearch) zal vanuit de Rabobank toelichting geven bij het recent verschenen rapport “Akkerbouwer wordt zoetwatermanager: de invloed van toenemende droogte op de Nederlandse akkerbouw” waarin is gekeken welke regionale verschillen er zijn in droogtegevoeligheid en vooral ook wordt ingegaan op de vraag welke financiële gevolgen dit nieuwe ‘klimaatnormaal’ heeft voor de individuele akkerbouwer.
Tot slot gaat Jolien Lelivelt (Aeres Hogeschool Dronten) in op de vraag wat de veranderende weersomstandigheden betekenen voor de toekomst van de Nederlandse landbouwsector. Hoe kunnen de uitdagingen op boerenerf worden aangepakt, en welke rol spelen beleid en onderwijs in de omgang met het nieuwe klimaatnormaal?
Programma en tijd
Je bent welkom vanaf 15.00 uur. Na afloop van de presentaties van de drie inleiders is ruim de tijd om met elkaar over het onderwerp in debat te gaan.
Het formele programma duurt tot omstreeks 16.45 uur, maar na afloop nodigen we je graag uit te blijven en is er ruimte voor een informele borrel. Tevens een mooie gelegenheid om te netwerken.
Vragen
Voor vragen of andere zaken kunt u contact opnemen met de secretaris van SLE, Evert Los via e.los@aeres.nl.