Nieuws

'We moeten het samen doen' - inteeltbeheersing in de praktijk

article_published_on_label
10 december 2024

In de serie 'Fokken met verstand' werd op donderdag 7 november een zesde webinar georganiseerd over de meest effectieve methoden voor genetisch beheer.

Methoden om inteelt in de praktijk te beheersen kunnen zijn: het gebruiken van mean kinship-berekeningen, evenredige verdeling van fokdieren, dekbeperkingen, fokcirkel en outcross. Er is echter geen kant-en-klare oplossing voor elke situatie; de meest geschikte methode is afhankelijk van diersoort en ras. Fokken is mensenwerk, je moet samenwerken en vertrouwen in elkaar hebben en dat is het belangrijkst.

Schapen-, paarden- en hondenliefhebbers in groten getale vertegenwoordigd

Kennis en (praktische) informatie over fokkerij bleek met meer dan 200 deelnemers wederom een relevant en gewaardeerd thema. Geïnteresseerde bestuursleden van rasorganisaties, stamboeken en foktechnische commissies waren samen met fokkers, houders en liefhebbers van de Nederlandse landbouwhuisdierrassen uitgenodigd om deel te nemen aan de thema-avond. Van de aanmeldingen waren schapen-, paarden- en hondenliefhebbers in groten getale vertegenwoordigd, veel aanmelders hielden zelf ook dieren en/of waren bestuurslid van een rasvereniging.

Afbeelding fokken met verstand, aantal liefhebbers per diersoort.png

Een korte samenvatting van de inhoud

Na een korte basis uitleg over inteelt door Mira Schoon sprak Jan ten Napel over beperkingen en keuzes in het fokbeleid. De belangrijkste boodschap uit zijn presentatie was dat bij de gerichte inzet van mannelijke en vrouwelijke fokdieren om inteelt te beheersen een belangrijke rol is weggelegd voor het bestuur en de foktechnische commissie van rasorganisaties om de dialoog aan te gaan en te zorgen voor gedragen beleid. De volgende spreker was Noelle Hoorneman. Zij besprak het nut van fokcirkels, een methode die vaak wordt toegepast wanneer er geen afstammingsgegevens van de dieren beschikbaar zijn. Haar boodschap was dat de effectiviteit van een fokcirkel afhankelijk is van de situatie. Vervolgens besprak Jack Windig de voor- en nadelen van een outcross. Hij ging in op het belang van de populatiegrootte en legde uit waarom outcross niet alle problemen oplost. Marije Steensma vertelde over familiegrootte en legde uit dat een dekbeperking per jaar op basis van de mean kinship het meest effectief lijkt te zijn.

Opnames en vragen

Heb je als rasvereniging vragen? Aarzel niet om contact op te nemen.

De presentaties door de onderzoekers van het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) en Wageningen University & Research, Animal Breeding & Genomics (WUR-ABG) zijn terug te vinden op deze pagina: Fokken met verstand. Hier verschijnen binnenkort ook de uitwerking van de gestelde vragen.