Nieuws

Wageningen World: Mag de energietransitie wat mooier?

article_published_on_label
20 juni 2023

Bij de ontwikkeling van zonne- en windparken staat energieefficiëntie voorop. Natuur, multifunctionaliteit of landschappelijke inpassing wegen nauwelijks mee en dat schaadt het draagvlak onder omwonenden, waarschuwen Wageningse landschapsexperts en de Natuur en Milieufederaties.

Het zou eeuwig zonde zijn als we later met spijt terugkijken op hoe we de transitie hebben aangepakt.

Wie regelmatig door Nederland rijdt, ziet dat de Nederlandse energietransitie op stoom begint te komen. Het aantal wind- en zonneparken neemt in hoog tempo toe, en dat zal de komende jaren zo blijven. Die groei is nodig om op land per 2030 minstens 35 terawattuur aan stroom duurzaam op te wekken, zoals afgesproken in het Klimaatakkoord.

De vraag waar en hoe die 35 terawattuur – ongeveer een derde van het huidige nationale stroomverbruik per jaar – moet worden opgewekt, heeft de rijksoverheid neergelegd bij dertig zogenoemde energieregio’s. Elke regio heeft dat uitgewerkt in zijn eigen regionale energiestrategie, kortweg RES. De optelsom daarvan is toereikend om het doel uit het Klimaatakkoord te halen, becijferde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) eind vorig jaar. Maar, waarschuwde het PBL tegelijkertijd, stagnatie dreigt – niet alleen vanwege een overvol elektriciteitsnet, maar ook als maatschappelijk en bestuurlijk draagvlak tekortschieten.

Lezersonderzoek Wageningen World

Na twaalf jaar neemt WUR afscheid van Wageningen World in de
huidige vorm. Het mediagebruik is drastisch veranderd; dat vraagt
om herbezinning van dit communicatiemiddel.

Via onderstaande link kunt u bijdragen aan een onderzoek waarmee WUR wil achterhalen hoe u het liefst de Wageningse verhalen, het nieuws en overige informatie ontvangt:

Lees meer over klimaat en energie in ons dossier

Lees andere verhalen in Wageningen World