Nieuws

Waardevol om kennis over te brengen van ene naar andere veld

article_published_on_label
30 mei 2022

“Er lijkt veel aandacht voor innovatie; voor de nieuwste technieken of het bouwen van nieuwe apparaten. Mijn eigen carrière is juist vooral gebaseerd op het kijken naar wat andere mensen doen en dit te benutten op een andere manier. Ik denk dat er veel te halen valt bij het overbrengen van kennis van het ene naar het andere veld.”

Aan het woord is Joris Sprakel. Van oorsprong levensmiddelentechnoloog, vervolgens van scheikunde naar natuurkunde tot hoogleraar fysische chemie van zachte materialen. Sinds kort is Sprakel hoogleraar 'groene mechanobiologie’ binnen het Laboratorium voor Biochemie van WUR.

Wiel niet opnieuw uitvinden

“Er is een techniek uit de jaren tachtig voor het meten van stroming in bloedvaten. Ik bedacht me dat deze techniek mogelijk geschikt was om te meten in materialen, vervolgens bleek de techniek ook inzetbaar voor onderzoek in de schilderkunst en zelfs in de bestrijding van plantenziektes. Zo kun je dus heel nieuwe dingen doen, zonder het wiel opnieuw uit te vinden. Daar krijg ik energie van.”

Ongebruikelijke overstap

Best een bijzondere switch, zo durft Joris Sprakel zijn meest recente stap wel te noemen. “Binnen het klassieke plaatje van de wetenschap is dit ongebruikelijk. Ik zit nu tussen mensen die heel andere dingen doen en weten dan ik en dat maakt het juist zo interessant. Zij zien dingen die ik niet zie en andersom. Ik denk dat daar ook een deel van de toekomst van de wetenschap in zit. Problemen oplossen door te kijken buiten je eigen discipline.” Dat lijkt makkelijker dan het is. “De wetenschap is veelal ingericht op specialisten. Die specialisten heb je zeker nodig, alleen de kruisbestuiving, het verbinden van de lijntjes, is van net zo’n groot belang.”

Praktijk is weerbarstig

We spreken veel over het belang van multidisciplinariteit in de wetenschap; ziet Sprakel dat terug in de praktijk? “Ik denk dat we het graag willen, alleen de praktijk is weerbarstiger. Ik hoop dat mijn nieuwe rol daarin wat kan betekenen. Dat het toont dat het zowel inspirerend als effectief is om met elkaar in andere constructies samen te werken.”

De wetenschap is veelal ingericht op specialisten. Alleen de kruisbestuiving is van net zo’n groot belang.
Joris Sprakel

Heeft hij daar voorbeelden van? “Het lijkt me heel mooi als we diversiteit in een bredere zin nastreven. Naast het - niet te onderschatten - belang van verschillende achtergronden in gender of afkomst, ook streven naar een mix van disciplines en persoonlijkheidstypes in een groep. Onder andere het feit dat ik de kans krijg van Dolf (Weijers red.) om nu binnen Biochemie mijn onderzoek te doen, laat zien dat meer mensen er zo over denken.”