Nieuws
Thijs Ettema verkozen tot nieuw EMBO-lid
EMBO, de European Molecular Biology Organization, heeft professor dr. Thijs Ettema de speciale eer van een EMBO-lidmaatschap toegekend. Deze erkenning ontvangt hij voor zijn uitstekende prestaties op het gebied van levenswetenschappen. Microbioloog Ettema is leerstoelhouder van de leerstoelgroep Microbiologie bij Wageningen University & Research.
Samen met Ettema zijn nog 68 andere wetenschappers nieuw verkozen als leden en geassocieerde leden van EMBO. Fiona Watt, directeur van EMBO, zei: "Deze opmerkelijke wetenschappers hebben moleculaire geheimen van het leven ontrafeld, onze kennis van gezondheid en ziekte vergroot en maken de weg vrij voor verdere ontdekkingen en innovaties. Hun prestaties benadrukken de cruciale rol die biowetenschappelijk onderzoek speelt in het leven van burgers in Europa en de rest van de wereld."
Ontstaan van complex leven
In zijn onderzoek brengt Ettema in kaart hoe simpele micro-organismen op aarde zich hebben ontwikkeld tot complexer leven dat we nu veel om ons heen zien: eukaryoten. Dat complexe leven is opgebouwd uit cellen met verschillende compartimenten, zoals een celkern. Ettema ontdekte dat die cellen zo’n 2 miljard jaar geleden ontstonden doordat een bacterie een eencellige gastheercel binnendrong die behoort tot de Archaea. “Wetenschappers wisten al langer dat eukaryoten voortkwamen uit een symbiose tussen twee typen micro-organismen, maar wat die andere micro-organisme precies was, was lange tijd onduidelijk”, aldus Ettema.
Belang van fundamenteel onderzoek
“Het is een hele eer om verkozen te worden tot EMBO-lid”, vertelt Ettema. Hij is blij met de erkenning van zijn werk door de wetenschappelijke gemeenschap. Daarmee hoopt hij ook meer in staat te zijn om verandering teweeg te brengen. “Alledaagse problemen oplossen met wetenschap is erg belangrijk”, zegt Ettema. “Toch moet er ook ruimte zijn voor fundamenteel onderzoek, dat niet direct een duidelijke toepassing heeft. Ik zie om me heen dat financiële middelen voor dit soort onderzoek verminderen. Dat hoop ik te veranderen. Niet alleen voor mijn eigen onderzoek, maar vooral in het belang van de wetenschap.”
EMBO
EMBO helpt jonge wetenschappers hun onderzoek te bevorderen, vergroot hun zichtbaarheid en zorgt ervoor dat ze internationaal kunnen samenwerken. Via cursussen, workshops, conferenties en wetenschappelijke tijdschriften verspreidt EMBO het nieuwste onderzoek en de organisatie biedt trainingen in technieken om de kwaliteit van wetenschappelijk onderzoek hoog te houden. EMBO is ook betrokken bij het vormgeven van het wetenschaps- en onderzoeksbeleid door feedback en input van de gemeenschap te verzamelen en de nieuwste ontwikkelingen in de wetenschap in Europa te volgen.
EMBO-leden dragen bij door actief deel te nemen aan activiteiten. Ze nemen bijvoorbeeld plaats in de EMBO-raad en commissies, begeleiden jonge wetenschappers, of nemen een ondersteunende rol op zich. Dat laatste gaat bijvoorbeeld om het stimuleren van degelijk wetenschapsbeleid.
Nieuwe leden
De nieuw verkozen leden en geassocieerde leden zijn afkomstig uit meer dan twintig landen en 35 ervan zijn vrouw (51%) en 34 man (49%). Zij zullen zich aansluiten bij een gemeenschap van meer dan tweeduizend toonaangevende experts op het gebied van levenswetenschappen. Het formele welkom zal plaatsvinden tijdens de jaarlijkse ledenvergadering in Heidelberg van 25 t/m 27 oktober 2023.