Nieuws

Smakelijk laag-alcoholisch bier dankzij CRISPR-Cas

article_published_on_label
21 juni 2019

Kan laag-alcoholisch bier net zo lekker smaken als normaal bier? In een recente publicatie beschrijven Richard Notebaart van Wageningen University & Research en Rodolphe Barrangou van North Carolina State University hun onderzoek naar CRISPR-Cas technieken om fermentatieprocessen van levensmiddelen te verbeteren en de voedselveiligheid van zuivelproducten te verbeteren.

CRISPR-Cas is een techniek waarmee onderzoekers het DNA van bijvoorbeeld bacteriën en planten heel gericht kunnen aanpassen. Binnen de plantwetenschappen heeft de techniek zich al vaker bewezen: gewassen kunnen zodanig worden veranderd dat ze beter bestand zijn tegen ziektes en droogte. Dit kan van groot belang zijn voor de voedselproductie, zeker in ontwikkelingslanden.

Weinig alcohol, veel smaak

Ook binnen levensmiddelenmicrobiologie heeft CRISPR-Cas veel potentie, zoals bij fermentatieprocessen. De vraag naar bijvoorbeeld bier met een laag alcoholpercentage blijft maar toenemen en producenten proberen de smaak van ‘normaal’ bier dan ook zo goed mogelijk te benaderen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want een deel van de smaak ontstaat tijdens de fermentatie waarbij ook alcohol wordt aangemaakt.

Richard Notebaart gebruikt de CRISPR-Cas techniek om enzymen in gist uit te schakelen door het gen van deze enzymen te knippen en inactief te maken. Zijn onderzoek is nu zo ver gevorderd dat de smaakstofproductie aangepast kan worden, gekoppeld aan alcoholverlaging. Als vervolg op dit resultaat wordt het onderzoek nu uitgebreid naar speciale giststammen die hij verder gaat testen op aroma- en alcoholproductie.

Voorkomen van voedselvergiftiging en infecties

Collega-onderzoeker Rodolphe Barrangou van de North Carolina State University past de CRISPR-techniek toe om fermentatieprocessen van zuivelproducten minder gevoelig te maken voor virussen. Zo kan hij heel selectief het DNA van ziekteverwekkers kapot knippen, waardoor deze niet verder kunnen groeien maar de goede micro-organismen wel. Het ultieme doel van Barrangou en Notebaart is dan ook om met CRISPR-Cas voedselvergiftigingen en infecties te voorkomen en zo de voedselveiligheid te vergroten.