Nieuws
Op weg naar een circulaire en klimaatpositieve samenleving
Wereldwijd overschrijdt de hoeveelheid (virgin) grondstoffen die de mensheid gebruikt om voedsel, producten en energie te produceren systematisch de beschikbaarheid van eindige natuurlijke hulpbronnen. Tegelijkertijd leidt de uitstoot van mineralen en broeikasgassen in het milieu tot vervuiling en klimaatverandering.
Een lineair systeem dat niet langer houdbaar is. Dit is waarom een transitie naar circulair gebruik van water, nutriënten en koolstof, gecombineerd met minimaal verlies aan natuurlijke bronnen noodzakelijk is. Alleen dan kan het klimaat zich herstellen en kunnen we onze groeiende wereldbevolking blijven voeden en in toenemende mate voorzien van biomassa voor energie en materialen.
In het onderzoeksthema 'Op weg naar een circulaire en klimaatpositieve samenleving' zet Wageningen University & Research in op nieuwe productiesystemen voor food en non-foodproducten. In onze visie moeten deze systemen niet alleen circulair en klimaatneutraal zijn, maar gaan ze verder. Met onderzoek dat bijdraagt aan circulaire én aan klimaatpositieve productiesystemen op land en in water.
Bij het investeringsthema ‘Transformatieve bio-economieën’ ligt de focus op de transitie naar hernieuwbare materialen. Daarbij worden de wetenschapsgebieden duurzame en rechtvaardige transities en technologie voor hernieuwbare koolstofproductie, hergebruik, recycling en dematerialisatie aan elkaar verbonden. Hierbinnen gaat het om de sectoren textiel, interieur en woningbouw maar de ontwikkelde methoden en principes richten zich ook op een bredere relevantie voor onderzoek en onderwijs.
Sociaaleconomisch, technologisch en ecologisch
Op 5 november jl kwam de kennis van beide thema’s bij elkaar tijdens het evenement ‘Transitie naar een circulaire bio-economie’. De ruim 150 deelnemers - voornamelijk WUR-collega's, aangevuld met vertegenwoordigers van verschillende ministeries, bedrijven, andere onderwijs- en innovatieorganisaties en NGO's - gingen dieper in op de rol van onderzoek in de transitie naar een klimaatneutrale, circulaire, biobased en fossielvrije samenleving.
Tijdens 17 workshops waren sociaaleconomische, technologische en ecologische benaderingen van de vereiste transitie onderwerp van kennisuitwisseling en de daarbij horende discussie.
Prof. dr. Marko Hekkert gaf ter introductie een boeiende key-note-lezing, waarin hij pleitte voor een multidisciplinaire aanpak en, om in de juiste richting te innoveren, een missiegericht innovatiesysteem (MIS).
Samenwerking is nodig voor complexe transities
Tijdens het panelgesprek over ‘Rol en betekenis van WUR-onderzoek in de transitie naar een circulaire bio-economie’ werd steeds opnieuw duidelijk dat er samengewerkt moet worden tussen onderzoek, beleid, industrie en maatschappelijke belanghebbenden om deze complexe transities aan te pakken. Daarnaast was er een aanbeveling voor meer focus en continuïteit in de kennisagenda en hun instrumenten, evenals meer mogelijkheden om de sociale kant van transitie te financieren met daarbij aandacht voor de human capital agenda.