Nieuws

Onderzoek naar het potentieel van agroecologie in de Europese landbouw

article_published_on_label
26 april 2023

In het nieuwe transdisciplinaire project ‘Agroecology-TRANSECT’, waarvan WUR partner is, wordt het potentieel van agroecologie voor de Europese landbouw onderzocht. Door de kennisbasis van boeren en landbouwadviseurs te verbeteren & beleidsmakers te ondersteunen bij het realiseren van brede acceptatie is het de bedoeling dat agroecologie steeds belangrijker wordt.

Duurzame landbouw is niet langer een optie, maar absolute noodzaak. Dat weten we allemaal. Agroecology-TRANSECT verkent nu het potentieel van een landbouw die regeneratief is, dus landbouw die gebruikt maakt van natuurlijke processen en deze ook hersteld. Dit leidt tot een verbetering van biodiversiteit en een gematigde klimaatverandering. Agroecology-TRANSECT vormt de basis voor agroecologie als toekomst van de landbouw en maakt systematische veranderingen mogelijk ten gunste van de maatschappij (in zowel sociale, economische als technische aspecten) en het milieu.

Een diversiteit aan Innovatie Hubs

De komende vier jaar gaan partners in 19 landen met 11 innovatiehubs aan de slag. In deze hubs wordt onderzoek gedaan naar praktische voorbeelden van hoe agroecologische methoden in de praktijk kunnen worden toegepast. De hubs weerspiegelen de diversiteit van de Europese regionale geografie, gemeenschappen en landbouwsystemen en zullen het begrip & de definitie van agroecologie en de praktische toepassingen ervan in verschillende landbouwsystemen helpen verbeteren. Ondertussen wordt er ook een programma van veldproeven ontwikkelt om de praktische toepassing van agroecologische maatregelen te testen en te verbeteren. In de innovatiehubs wordt begrip en kennis ontwikkelt om de toepassing van agroecologische landbouwpraktijken in heel Europa te introduceren, repliceren en op te schalen.

Enkele feiten over agro-ecologie-TRANSECT

  • Partners in 19 landen werken samen
  • 11 innovatiehubs verenigd in ambitie
  • Vier jaar om door te dringen met bewijzen en om te betrekken, te onderwijzen en te inspireren tot actie.
  • Eén doel: de basis leggen voor agroecologie als de toekomst van de landbouw.