
Nieuws
Monitoring en cryopreservatie van wieren
Voor de monitoring van de genetische variatie van zeewieren in Nederland die relevant zijn voor de aquacultuur (WOT-03-002-069) is een samenwerking opgezet tussen het CGN en de leerstoelgroep Celbiologie van WUR.
In het onderzoek worden vier soorten zeewier meegenomen: Suikerwier (Saccharina latissima), Wakame (Undaria pinnatifida), zeesla (Ulva fenestrata), en vingerwier (Laminaria digitata). Suikerwier en vingerwier zijn nog maar op enkele locaties in Nederland te vinden, waardoor het extra relevant is om dit genetische materiaal te waarborgen. Tijdens dit project hoopt het CGN zoveel mogelijk informatie te verkrijgen over de genetische variatie (wilde variatie, maar ook lijnen in bezit van bedrijven) van de vier zeewiersoorten en deze te cryopreserveren voor toekomstig gebruik.
Cryopreservatie van zeewier
Het in stand houden van zeewier ten behoeve van onderzoek of veredeling gebeurt nu nog vaak in grote aquaria, wat relatief veel ruimte, energie, geld en arbeid vereist. Daarom wordt er gekeken naar cryopreservatie als oplossing hiervoor. Er zijn al protocollen bekend waarbij de relatief robuuste gametofyten
succesvol ingevroren zijn. In dit project worden bestaande protocollen geoptimaliseerd zodat het materiaal bijvoorbeeld ook opgeslagen kan worden in rietjes in vloeibare stikstof. Tevens wordt er gekeken of de relatief kwetsbare sporofyten ook met dit protocol ingevroren kunnen worden.
Geschreven door Wout Abbink, Casper Krijnse Locker en Annemieke Rattink